Předjaří nám ťuká na dveře
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Předjaří nám ťuká na dveře

2. 3. 2026

Měsíc únor definitivně odešel. Máme ukrojeny dvě dvanáctiny z našeho roku. Přestože to byl nejkratší měsíc, zdál se být zdlouhavý.

Původ názvu měsíce února se  vztahuje ke slovesu nořit, nebo jeho starší význam - unořit. Už od dob národního obrození se význam slova únor vykládá tak, že jde o měsíc, v němž dochází k oblevě, taje snih, lámou se ledy a noří se do vody. A my šlapeme v blátě. Únor také oplývá mnoha pranostikami:

Únor bílý, pole sílí.
I když únor mrazem jiskří, ukáže i časy příští.
Je-li únor mírný, rok bude bídný.
Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky.
Když záhy taje, dlouho neroztaje.
Komáři-li v únoru si bzučí, v březnu pak mrazivý vítr skučí.
Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna.
V únoru když skřivan zpívá, velká zima potom bývá.

Únor, to nejsou jen šedivé a studené dny mezi ledovým lednem a jarním březnem, ale také spousta lidových svátků –  Hromnice, Valentýn, den svatého Matěje a především masopust. A ten se slaví na mnoha místech, ve městech i obcích. Valentýn, svátek zamilovaných, rychle u nás zdomácněl. I já měla radost, když jsem z lásky dostala kytičku, letos poprvé ne.  Nejen slavení svátků, ale i zahrádkáři už se připravují na jaro. Za okno se vysévají papriky, na zahradě se prostřihávají růže, ovocné stromy i vinná réva. I přes rukavice, jsem od trnů poškrábaná.

Co se ještě u mě odehrálo v tomto měsíci? Běžný život, zahájení U3V, byla jsem na TK s autem, funguje náš klub seniorů, část z nás si dá jemné cvičení při hudbě a i naše starostka, když má čas, přijde si s námi zacvičit. Mám radost, že i letos dostaneme finanční příspěvek na naše aktivity. Zabukovala jsem dovolenou na červen. V dubnu bude zahájena tržnice Čech v Litoměřicích, musím včas objednat autobus pro naše seniory. Letos Zahrada  Čech bude slavit 50 let, tak to bude veliké.

Nemohu opomenout mé pokojové květiny, ještě, že mám dost oken a tím pádem parapety. Moje rána jsou projasněna pohledem na kvetoucí anturie, kolopejky a jiné. Moje rána ale začínají tím, že "Na okně seděla kočka a venku šťěkal pes". Tedy přesněji řečeno - na okně sedí kocour, venku pod oknem svorně čeká na pamlsek krásný německý ovčák a moje choďanda. Ještě musím pustit na zahradu mé dvě malé bílé holky a mohu stavět na kávu. To kafe už vážně potřebuju. A začíná nový den.

Únor byl opravdu velmi proměnlivý, co se týče počasí, silné mrazy, oblevy, mlhy, málo slunce, ale promiňme mu to, je to nejkratší měsíců v roce, tak se musel vyřádit. 

A to je tak zhruba vše, co se u mě odehrálo v měsíci únoru. Vám milí přátelé přeji příjemnou předjarní náladu, dobré zdraví a hodně slunce. ❤️

aktivní senioři Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Soni, hezký článek i fotky. Také ti přeji příjemné předjaří. Já mám předjarní útlum.
Daniela Řeřichová
Soňo, tvá laskavá slova a fotky vnášejí do mého bytu i duše světlo a mír. :-)
Irena Mertová
Soňo, díky za článek i fotky, díky za vlídný pohled na život... :-)
Ingrid Hřebíčková
Moc milý článek, tak ráda Soni tvé články čtu. My jsme si na rozdíl od tebe letos řekly, žádné papriky, žádná rajčata. Předloni jsme měly přes 30 kg rajčat, letos jsme si řekly, že se tak leda jen zásobíme dřívím na další zimu, to znamená rozsekat polena a hromadu třísek. A pak o kočičky naše i venkovní, co se k nám zatoulají a o kamarádčina pejska. S ním ven chodíme moc rády.
Michaela Přibová
Soni, tvé články působí jako lék na dobrou náladu :-) Souhlasím s Ivou. Hřejí u srdce. Otázka: Tvůj kocour neničí kytky v květináči? To bys měla vidět u nás, co udělají za paseku :-))
Iva Bendová
Jako vždy se u čtení Vašich řádků a prohlížení obrázků mírně usmívám a něco mě hladí a objímá. Poezie v próze. Děkuji za opěknění mlhavého rána :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 10. týden

Dne 1. března 1955 byla vyhlášena nejstarší chráněná krajinná oblast v České republice – CHKO Český ráj. Vědomostní kvíz tohoto týdne se bude věnovat právě této lokalitě.