Kdo by ho neznal
Ilustrační fotografie: Pixabay

Kdo by ho neznal

19. 3. 2026

Slavné jméno, slavný životopis, slavní předci, slavná manželka a nejslavnější ze všech - jeho adoptivní syn. No přece - SVATÝ JOSEF! A jaký vlastně byl?

UMĚL NASLOUCHAT - trpělivě si vyslechl neuvěřitelnou historku o neposkvrněném početí 

UMĚL ZMĚNIT NÁZOR - historce nejdřív nevěřil, ale pak informace správně přehodnotil 

NIC HO NEPŘEKVAPILO - ani anděl, který se mu zjevil a objasnil výše uvedenou "záhadu"

BYL HODNÝ - s Pannou Marií se oženil. Měl ji rád, a tak ji nenechal v hanbě

BYL POSLUŠNÝ A ORGANIZOVANÝ - jel se i s manželkou zaregistrovat do Betléma 

BYL ŠIKOVNÝ - sehnal v Betlémě ubytování, i když tam bylo narváno

BYL POHOTOVÝ - asistoval u porodu a zařídil Ježíškovi kolébku ve chlévě

MĚL RÁD ZVÍŘATA - nevyhnal z chléva vola ani oslíka

BYL ROZHODNÝ -  jakmile začalo vraždění neviňátek, hned balil, rychle naložil Marií i s Ježíškem na osla a šup do Egypta

Bay

ÚTĚK DO EGYPTA - peruánská lidová soška (foto Šárka Bayerová)

BYL PATROT - z emigrace se vrátil s celou rodinou

BYL LÁSKYPLNÝ - miloval Ježíška, i když nebyl jeho

BYL VĚRNÝ - nikdy Marii s Ježíškem neopustil a celý život se o ně staral

BYL  PEDAGOGICKY TRPĚLIVÝ -  vychoval Ježíška a naučil ho všemu,  co bylo třeba 

BYL MISTR SVÉHO OBORU - zasvětil Ježíška do tesařiny

BYL SKVĚLÝ PÁTRAČ - našel ztraceného dvanáctiletého Ježíška v Chrámu v Jeruzalémě

BYL ZÁHADNÝ- neví se, kdy a jak zemřel. Neboť - ve výše uvedeném bodě jeho stopa mizí...

Bay

JOSEF JAKO TESAŘ, Georges de la Tour /17.stol./, Louvre (z archívu Šárky Bayerové - fotokopie z knihy Rok se svatými, Schindler a Shauber)

Takže naprosto není divu, že se tak bohatý život v dobru a lásce stal skvělým námětem pro umělce napříč formami a staletími. 

Svatého Josefa malovali a sochali ve všech věkových kategoriích. Od sličného jinocha až po vetchého starce.
A tak ho vídáme s Ježíškem, s Marií, s oběma najednou, ale samozřejmě také v různých fázích společného žití. Viz jeho charakteristika výše.  

Ke zmíněným výjevům se přidávaly i světcovy atributy.  Josef často třímá lili nebo hůl, a to rozkvetlou i nerozkvetlou. Hlavně ale mívá různé druhy tesařského náčiní - sekeru, úhelník či pilu. Už jsem ho viděla i s hoblíkem.

Bay

Fotokopie z knihy Rok se svatými, Schindler a Shauber (z archívu Šárky Bayerové)

Snad nejoblíbenější svatý je - pro vše zmíněné - patronem: manželů, rodin, dětí, mládeže, sirotků, vychovatelů,  panenství, tesařů, dřevorubců, truhlářů, kolářů, inženýrů, hrobníků, vychovatelů, vyhnanců, umírajících a prosících  o "dobrou" smrt.

Svatý Josef také chrání při očních chorobách a především pomáhá při pokušeních, v zoufalých situacích a při bytové nouzi.

Má toho skutečně hodně. Je nesmírně milovaný a ctěný. Jeho jméno je jedno z nejoblíbenějších : Josef, Giuseppe, Joseph, José, József, Josif, Josip, Yúsuf (arabsky), Jooseppe (finsky), Giô-sép (vietnamsky), Hohepa (maorsky)... a tak dále...

A význam jména v překladu? V hebrejštině YOSEF znamená Bůh rozhojní nebo Ať (Hospodin) přidá.

Takže je dobře, že jsem se dnes přidala i já. Především s přáním VŠEHO NEJLEPŠÍHO VŠEM JOSEFŮM!

Bay

historie osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Zaujalo velmi. Budu ho asi vzývat co se týče očí. Našli mi, bohužel, před časem dost závažné diagnózy... Jsem ráda, že se naše články potkaly, jak píše Ingrid. Vše v životě má nějakou, někdy až mystickou, někdy nám skrytou, kontinuitu.
Zdeněk Pokorný
Byl jsem zvědavý Šárko, jak se Ti podaří zhostit úkolu psát o tomto světci. A zvládla jsi to se svým typickým nadhledem opět výborně. Moc Ti děkuji. :-)
Ingrid Hřebíčková
Šárko, moc moc se mi článek líbí. To je úžasné, že jste se s Ivou " střetly". Vždyť máte články napsané každá jinak. A obě moc hezky.
Mirek Hahn
Hm..., pomáhá při pokušeních... To by se u mě dost nalítal :-)
Anna Čunderlíková
Zaujímavý opis svätého Jozefa ma zaujal. Nikdy som ho takto nevnímala. Jozef je veľmi časté meno aj na Slovensku. Aj môj otecko Ján mal brata Jozefa. Dnes mu už žiaľ nepoblahoželám, pošlem iba symbolický pozdrav. Dnešný deň je významný aj pre synovu manželku Danielku, na Jozefa sa narodila. Pani Šárka, pripájam sa a srdečne blahoželám všetkým Jozefom a s dovolením aj našej Danielke.
Olga Škopánová
Až na to, že v Bibli se o Josefovi nepíše skoro nic, takže všechno jsou to víceméně legendy.
Michaela Přibová
Zajímavě podané. Dík, Šárko.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Uplynulou sobotu byly uděleny ceny filmové akademie Český lev. O českém filmu bude i vědomostní kvíz tohoto týdne.