Malé jarní rozjímání

Malé jarní rozjímání

28. 4. 2013

Tak už je snad zase tady někde před dveřmi! A já, plna vděku za možnost ji znovu uvítat, chci zachytit tu zvláštní tajemnou chvíli, kdy konečně ujme se zas své vlády nad Zemí.

Ano, mluvím o Vesně – té mladé krasavici, která se zřejmě někde zapovídala a nechala nás proto déle v péči vládce sněhu, vichru a vůbec všeho toho zimního nečasu.

Avšak pár jejích malých velvyslanců – drobných kvítků opatrně vystrkujících své žluté a modré hlavičky z dosud zmrzlé půdy – jsem již v naší zahradě zahlédla!

První jarní kvítka – předvoj, který připravit má všechny pozemšťany na uvítání své krásné paní.  Už se tolik těším, až znovu rozkvete naše stará třešeň před okny – po kolikáté již? Ano, již skoro po sedmdesáté osmé!

Naše máti ji tu kdysi dávno zasadila, když jako mladá maminka přivezla sem z porodnice svého prvního syna. Každým rokem se její kmen sklání níže a níže k zemi - je již jako stará unavená žena, která už nemá sílu se narovnat.

Ale přesto každým rokem zase kvete! Jakoby v těch květech chtěla do světa vyzpívat svou touhu ještě chvíli pobýt mezi svými přáteli.

Má i spousty pravidelných návštěvníků - sýkorky, kosi, holoubci a i další zástupci ptačí říše rádi využívají možnosti si v jejích větvích odpočinout a načerpat tak sílu ke svým dalším aktivitám. Jak přála bych si jim rozumět - co si asi povídají a jaké mají plány pro letošní jaro?

A jaké plány máme my, starší a pokročilí? Hlavně ať jsou pozitivní a přinesou nám jen samou radost a pohodu!  

Autor: Inka Lešová
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Moc hezky jste to paní inko napsala. Připomněla jste mi třešeň, kterou zasadil zeť, než se narodil můj první vnuk. Už je jí 11 let. Utíká to...
Nina Šachová
Plně souhlasím s panem Jiřím: milé a čtivé....
Jiří Libánský
Je to hezky poeticky náladově plasticky napsané. Jen bych tomu vytkl dvě hlavní figury základního skladebného principu. Je to článek o jaru (Vesně) nebo o staré třešni? Vyváženěji by působil článek o jaru s třešní jako dokreslením atmosféry a nebo o staré třešni a pasáží o jaru jako úvodem. Ale to je jen otázka přechodu mezi oběma částmi. Jinak formulace, slovní obraty a spojení, struktury vět a ostatní se mi moc líbí. I přítomnost srozumitelné pointy. Próza milá, čtivá a bezprostředí. Jiště nejsem sám, kdo si rád přečte další Vaše dílo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 30. týden

S kvízem jsme "cestovali" v uplynulých týdnech po Chorvatsku a Řecku, nyní se podíváme do další oblíbené turistické destinace - Itálie.