Pampeliškový med a sirup

Pampeliškový med a sirup

3. 5. 2012

Jaro je v plném proudu, kvetou pampelišky, a to vždy vyrábím z jejich květů med a sirup. Květy pampelišek sbírám, když jsou v plném květu.

Suroviny

potřebuji asi 300 kusů květů pampelišek bez stopek 
1 litr vody
1 kilo cukru krupice
1  dobře omytý citron + 1 pomeranč

Příprava

Květy pampelišek dám do nerezového hrnce, zaleju vodou, přidám nakrájený pomeranč a citron, pak povařím 15 minut. Odstavím z plotny a nechám při pokojové teplotě odstát do druhého dne. Druhý den vše přecedím přez plátýnko, květy mírně vymačkám a dám vařit s cukrem. Med vařím do zhoustnutí asi hodinu. Horký jej plním do suchých malých skleniček, zavíčkuji a převrátím na 5 minut dnem vzhůru. Skladuji ho v chladu a temnu.

Stejně vyrobím i sirup s tím rozdílem, že doba vření je 20 minut.

Med i sirup z pampelišek je nejenom dobrý, ale má výrazné účinky protirevmatické, snižuje hladinu cukru, působí dobře na játra a žlučník.

A ještě rada na závěr - květy pampelišek sbírejte tam, kde se nepráší. Květy se před vařením medu nedoporučuje opírat ve vodě, protože by se z nich spláchl pyl.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

21%

Nikdy, maso nejím

20%