Dveře

Dveře

20. 6. 2014

Pozdě v noci zarachotil klíč v zámku. „Á, konečně se uráčil vrátit domů,“ prolétlo mi hlavou a dál se věnovala televizi. Po chvíli se šramot opakoval, tentokrát doprovázen funěním, mlaskáním a nesrozumitelným reptáním. „Ten bude vypadat,“ pomyslela jsem už poněkud méně klidná. Syn s vyděšeným výrazem sledoval střídavě televizi a dveře, až nakonec zůstal civět směrem ke zdroji hluku.

Vetřelec po delší pauze zvolil novou taktiku. Beze slova bušil do dveří, lomcoval klikou, párkrát si kopnul a ustal. Nabyla jsem přesvědčení, že jde o zloděje, protože manžel se svojí mírumilovnou povahou a  vrozenou pohodlností by se ani pod vlivem alkoholu nenamáhal k větší fyzické aktivitě. Vzápětí mně došlo, že zloděj v akci by tolik nerámusil. Se strachem jsem se plížila do předsíně, abych kukátkem zjistila, kdo nás děsí. Vizuální inspekce do neosvětlené chodby nic neobjasnila. V okamžiku, kdy jsem měla ruce opřené o "futra", oko na kukátku, ozvala se obrovská rána a klika mě udeřila do žeber tak silně, že jsem jen šeptla „Petře?“ Nastalo ticho na obou stranách „barikády“, až po chvíli neznámý spěšně odcházel.

Druhý den přišla sousedka a s omluvami vracela kliku, kterou našla  ráno na stole. Když mijela náš byt, všimla si, že dveřím chybí přesně ten díl, který jí doma přebývá.

Naše dveře si žily samostatný život a hlavní funkci, jako je zabránit vstupu nežádoucích osob, chránit majetek a bezpečí majitelů, nesplňovaly v souladu s našimi požadavky, a navíc nás čas od času děsily. Podlehly útoku zlodějů, samovolně se otevíraly a  zlomyslně nás děsily. Stačill menší vítr a kovové těsnění  vydávalo zvuky jako z  hororového filmu a tak jsme mu začali říkat „kovoděs.“ Manžel, hračička, postupným prohýbáním pásky zdokonalil zvuky natolik, že ve větru zpívaly různé melodie, nebo naopak, kvílely k zbláznění. Vedlejším efektem časté manipulace s páskou bylo obtížné zavírání, a tak byt, když se pořádně nepřibouchlo, zůstal někdy otevřený.

Stalo se mi, že jsem se ráno probudila a zírala z postele rovnou na souseda stojícího na chodbě. Mám totiž postel přímo proti dveřím ložnice a následně i vchodovým. " Dost nešťastný začátek dne pro oba," napadlo mě poté, co jsem jekotem "voyjeura" zahnala. Jindy se s charakteristickým vrzáním začaly otevírat v okamžiku, kdy v televizi končil jeden z upířích hororů. Realita se propojila s filmovou scénou natolik, že jsem byla naprosto paralyzovaná. Ovanul mě slaboučký vánek a opět "vrrrrrz.., vrrrz.., skřííp..!" Filmový ruchař by nevyloudil příšernější zvuk. Dlouho trvalo, než jsem získala odvahu jít zavřít.

Jednou večer jsem zážitky vyprávěla malému vnukovi, který u mě občas přespával. Když jsem s výrazem upíří babičky zdařile napodobovala vrzající vrata, zavřískal venku zamilovaný kocour a vyděsil dítě natolik, že zajelo pod peřinku. Strach přešel až po pořádné porci čokolády.

Poučila jsem se a vnukovi potom vyprávěla jen laskavé příběhy, které poslouchal s nádherným nadšením v očích, protože věděl, že přijde dobrý konec. Už není malý a nyní vypráví "pohádky" on mně. Poslouchám s nadšením. Zatím mají dobrý konec a doufám, že to tak zůstane.

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Umíte to napsat tak, že se to dobře čte.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 27. týden

V pondělí 30.6. začíná nejprestižnější tenisový turnaj - Wimbledon. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne bude tenis.