Kouzlo časů minulých: přivýdělek
6. 11. 2014
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
5.6.2015 00:24
Napsal jste to tak pěkně, ze života. Jezdívala jsem na prázdniny k babičce na vesnici, Měla chalupu, kde se ve velkých kamnech topilo i vařilo, proto se topilo i v létě. Babička měla několik králíků, husí nebo kachen a houf slepic s krásným kohoutem. Někdy i ovečku.Pro všechnu zvěř se muselo denně sehnat krmení a já jí s tím moc ráda pomáhala. Babička mi cestou na trávu nebo pro suché dřevo na topení ráda vyprávěla o místech, kudy jsme procházely. Všude okolo nás bylo opravdu o čem vyprávět, bylo tam před asi 1500 lety staroslovanské hradiště, které tam právě vykopávali archeologové. Běhala jsem kolem nich a vyptávala se.Moc mě to zajímalo a zajímá dodnes.Bylo mi tenkrát asi 10 let. Já jsem chodila pást husy, krmila králíky, s kterými jsem se ráda mazlila, babička mě naučila i dělat šišky a krmit jimi husy.Večer nám vyprávěla o tom, jak v mládí chodila na procesí a uměla i tyto písně ještě zpívat, Takovou babičku bych přála každému,Naučila mne plno věcí a mně to vůbec jako práce nepřipadalo.
Soňa Prachfeldová
8.11.2014 08:41
Moc hezké povídání, čiší z toho idyla a klídek, i když to byla práce, lidé ale žili více v souladu s přírodou a její zákonitostí.
Alena Vávrová
7.11.2014 22:03
Vaše další hezké vyprávění mne také hodilo zpátky do dětství - prázdnin, které jsme jako děti trávily na vsi u prarodičů. Takže vím, co takový přivýdělek je. Třeba o žních mi děda shodil z půdy na dvůr propletenec provázkových povřísel (špagát+ dřívko na jednom konci) a já je musela rozplést a pěkně srovnat natažené - dřívky ne jednu stranu. Na tu modrou papírovou tříkorunu jako přivýdělek si pamatuju dodnes.
Hana Rypáčková
7.11.2014 07:28
Hezké vzpomínky, děti musely pomáhat a ani jim to nepřišlo divné...První peníze jsem si vydělala na bramborové brigádě ,kde dávali za suden 50 haléřů.Přimíchala jsem se mezi vesnické děti, když jsem byla u babičky .Později jsme jezdili se školou na brambory, ale neviděla jsem z toho ani korunu.
Svatava Páleníková
6.11.2014 20:25
Ano, krásné jako vždy a jako vždy už se těším na další váš příběh.
VANDA Blaškovič
6.11.2014 20:05
Krásné až dojemné. Děkuji. Jen se trochu stydím, nevím co je povříslo...
Jana Šenbergerová
6.11.2014 17:22
Pane Kašíku, vaše přiběhy mě doslova "vcúcnou". Mám pak co dělat, abych se vrátila do přítomnosti. Z vašich příběhů by byla hezká a čtivá kniha.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 21. týden
Všímáte si kolem sebe na loukách a pastvinách těch krásných květů? Tak si pojďme tento týden v našem kvízu vyzkoušet, které luční kvítí znáte...
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci