Hitem Vánoc jsou čtečky
knih. Dejte jim šanci!

Hitem Vánoc jsou čtečky
knih. Dejte jim šanci!

17. 11. 2011

Budou patřit k největším trhákům letošních Vánoc. Uspoří spoustu místa, času i peněz. Přesto jsou čtečky elektronických knih hlavně u starších ročníků přijímány rozpaky nebo dokonce pohrdáním. Zkusme je vzít na chvíli na milost.

„Samozřejmě, že čtečky takzvaných e-booků nemohou nahradit typickou vůni nové knihy či rituální šustění stránek. Pro výkonné knihomoly, kterým vydrží knížka sotva pár dní, jsou přesto variantou, o které by měli uvažovat,“ říká prodejce elektroniky Jan Brázda.

Nejdůležitějším parametrem při výběru čtečky knih je displej, u něhož není ani tak důležité rychle vykreslovat obraz, jako především minimální spotřeba při optimální velikosti. Na českém trhu jsou čtečky elektronických knih, které mají velikost displeje od 5-ti do 12-ti palců. Platí pravidlo: čím větší displej, tím větší cena. My doporučujeme pro starší čtenáře alespoň sedm. Další důležitou vlastností čtečky elektronických knih je dostatečná kvalita zobrazení na přímém slunečním světle, což oceníte zejména v létě u vody.

Pokud jde o výdrž baterie, u elektronických čteček se neudává v hodinách, ale v počtu otočení stránek (impulzů). Optimální úroveň se pohybuje okolo 10 000 impulzů. „Pro rámcovou představu to představuje zhruba tři až čtyři týdny běžného čtení. Dobíjení čtečky se provádí z elektrické sítě nebo připojením přístroje k PC či notebooku. Doba nabíjecího cyklu by se měla pohybovat okolo tří hodin. Při prvním použití je dobré baterii alespoň jednou plně nabít a zcela vybít,“ uvádí Brázda.  

Pro ukládání knih je ve čtečce vnitřní paměť. Pokud má například kapacitu 3 GB, je schopná pojmout zhruba 3500 knih, což je rozsah solidní zámecké knihovny. Standardně je možné čtečku připojit k PC pomocí USB portu a jednoduše do čtečky kopírovat soubory jako na pevný disk. Většina modelů čteček elektronických knih již dnes využívá podporu WiFi či 3G sítí s možností připojení k internetu.  

Uživatel si může zakoupit knihu ke čtení po připojení na internet v online obchodě s knihami. Další možnost propojení čtečky elektronických knih je se síťovým diskem, z kterého si můžeme stahovat do čtečky knihy, které máme uložené na pevném disku svého počítače.

Některé čtečky elektronických knih vám také přehrají hudbu ve formátech MP3 a WMA, některé zobrazí i fotografie. Zapomenout bychom neměli ani na podporu českých znaků, která není standardem u všech modelů.

Slušnou čtečku pořídíte již od tří tisíc korun, většinu elektronických titulů kolem stokoruny. Uvážíme-li pohodlí svého obýváku, z něhož je možné e-booky pořizovat, úsporu místa a sotva poloviční ceny ve srovnání s klasickou knihou, může se stát čtečka přes počáteční nedůvěru vítaným společníkem.

eknihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.