Udělejte si z otvírání
sektu zajímavý rituál

Udělejte si z otvírání
sektu zajímavý rituál

28. 11. 2011

Učit fajnšmekry správně otvírat láhev sektu, aby špuntem nezpůsobili škodu či úraz nebo nenechali obsah vyšplouchnout na stůl, je jistě směšné. Pojďme si však připomenout několik základních pravidel, s nimiž můžeme z obnažení lahodného moku učinit opravdový rituál.

Ještě než začneme: Sekt je třeba uskladnit alespoň dva dny před konzumací a nechat jej vychladit na teplotu 3 až 5 °C. Při vyšší teplotě by po otevření „vyšumělo“ příliš mnoho vína, ve sklenkách by pak šumění za chvilku skončilo. Teplé šumivé víno ztrácí potřebný osvěžující efekt – kysličník uhličitý totiž „masíruje“ chuťové pohárky. Běžná chladnička ovšem nabízí teplotu kolem 8 až 9 °C. „Sekt dochladíte nejlépe v chladící nádobě s ledem, nikoli v mrazáku,“ radí Tomáš Brůha, mistr ČR sommeliérů 2008, 2009 a 2011.

A nyní k samotnému otevření (viz obrázky): Nejprve odstraníme kapsli, poté roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korku. Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku. Servírujeme do sklenek typu „flétna“, zhruba do jedné poloviny. Nedolitou láhev odložíme do chladicí nádoby. K jejímu uzavření můžeme použít i speciální závěr, který udrží určitý přetlak v láhvi.

A přípitek může začít. Chcete-li sekt ochutit jahody, doporučují se pouze čerstvé s patřičnou vůní a jen k polosuchému šumivému vínu.

přípitek sekt šampaňské
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.