Foto

Ministerstvo upozorňuje
na nebezpečné potraviny

4. 9. 2012

Na více než dvacítku nebezpečných či falšovaných výrobků upozornilo ministerstvo zemědělství na svém oficiálním webu Potraviny na pranýři. Nechyběla mezi nimi ani plechovka s kukuřicí, do které prosakovala rez, rýže plná larev molů či plesnivé toastové chleby.

Na webu, který provozuje ministerstvo spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), se objevila upozornění i na výrobky velkých potravinových řetězců. Například u toastového chleba Albert Quality pšeničný světlý, prodávaného v Hradci Králové, objevili kontroloři velké množství okem viditelné plísně. „Chléb byl hodnocen poslední den minimální trvanlivosti. U přibližně 40 procent výrobků dané šarže byla zjištěna plíseň,“ stojí v upozornění na pečivo vyrobené v Maďarsku.

Problémy našli kontroloři i u dalšího maďarského zboží. U plechovky kukuřice Clever Sweet Corn, kterou nabízeli v prodejně Billa v Říčanech u Prahy, nalezli rez. „Na obalu výrobku se vyskytovala rez, která pronikala i na vnitřní stranu obalu,“ upozornili inspektoři na stránkách.

Nečekaný obsah také objevili u Lagris rýže dlouhozrnná 960g (8x varné sáčky), kterou nabízel prodejce Van Huong Pham v Ústí nad Labem. „Ve všech baleních výrobku byl zjištěn výskyt larev i dospělých škůdců (molů). Kontrolovaná osoba neměla zavedené dostatečné postupy pro regulaci škůdců,“ uvedli kontroloři.

Problém se nevyhnul ani prodejně Kaufland. U výrobku Steak Tuna in spicy oil piry, který byl prodávaný v Mělníku, bylo totiž zjištěno, že neobsahuje to, co uvádí na obalu. Výrobek tak nebyl na rozdíl od předešlých označený za nebezpečný, ale jako falšovaný. „Ve výrobku nebyl steak z tuňáka, ale pouze kousky a drť z rybího masa. Spotřebitel tak byl uváděn v omyl,“ vysvětlili inspektoři.

Za falšovaný byl označen i například výrobek nazvaný Tavený sýr z Domažlic od distributora Tesco Stores ČR, u kterého byla část mléčného tuku nahrazena tukem rostlinným. Obdobně falšovaná byla také Vysočina Řezníkův talíř prodávaná v Penny Marketu v Jindřichově Hradci, která obsahovala méně čisté svalové bílkoviny, než dovoluje vyhláška.

klamání zákazníků potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.