Brněnský drak opět
střeží Starou radnici

Brněnský drak opět
střeží Starou radnici

19. 11. 2012

Jeden ze symbolů města Brna, legendární drak, ve skutečnosti však nilský krokodýl, visí po necelém roce znovu na svém místě v průjezdu Staré radnice. "Jsem rád, že náš drak je zase v pořádku a fit. Jeho úkolem bude opět shlížet na všechny kolemjdoucí a připomínat dávnou minulost města Brna," řekl primátor Roman Onderka.

Drak přečkal většinu letošního roku v Moravském zemském muzeu, kam byl převezen kvůli rekonstrukci Staré radnice. Ta začala letos v lednu a její nejdůležitější částí je statické zajištění objektu.

Při restaurování draka odborníci ze zoologického oddělení Moravského zemského muzea především očistili celý preparát, vrátili mu původní zabarvení a zakonzervovali kůži. Nejvíce práce bylo s tlamou krokodýla, vyměňovaly se uvolněné a vylámané zuby.

Jak uvádějí odborní restaurátoři, tento konkrétní preparát není starší než 100 let. Usoudili tak podle vycpání a kostry, která už je železná. "Část jeho ocasu není originální, ale byla v období 2. světové války nahrazená koncovou částí ocasu z jiného krokodýla," uvedla mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková. Více jak pětimetrový exemplář je nicméně pěkně vyvinutým zástupcem svého druhu - ve volné přírodě tento krokodýl dorůstá maximálně do délky okolo šesti metrů.

Brněnského draka obdivují občané i turisté, v ohrožení je ale kvůli vandalům, kteří jej poškodili naposledy před třemi lety, kdy mu ulámali většinu drápů a vylámali několik zubů.

Těsně před přesunem na Starou radnici odborníci draka digitálně naskenovali. Vznikl tak jeho přesný trojrozměrný elektronický model, který město využije pro reklamu, výrobu suvenýrů nebo video animaci. Podle 3D modelu by také v případě potřeby mohla být vytvořena přesná kopie draka.

Brno získalo draka v roce 1608, dostal jej u příležitosti svého zvolení moravským markrabětem Matyáš Habsburský, pozdější český král a římský císař, darem od tureckého poselstva. Téhož roku šlechtic věnoval krokodýla brněnské radnici.

Existenci jednoho z nejproslulejších symbolů Brna opředla řada legend. Traduje se, že kdysi v okolí Brna žil v řece zlý drak, který děsil široké okolí. Jeden z měšťanů dostal nápad jak draka zabít. Zařízl ovci, vyvrhl její vnitřnosti a místo nich dovnitř nasypal nehašené vápno. Pak ovci zašil a pohodil k řece, kde drak žil. Drak ovci spatřil a celou ji sežral. Když se potom napil vody, vápno se začalo hasit a draka roztrhalo.

Brněnský drak Brno
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.