Zvonění na Petrově
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Zvonění na Petrově

30. 1. 2023

Před vánocemi, 15.12.2022, konečně když napadlo trochu sněhu i u nás, jsem jela na Petrov a vystoupala do věže Chrámu sv. Petra a Pavla, abych si vyfotila zasněžené, tedy spíš poprášené Brno.

O této národní kulturní památce je na internetu velké množství informací, o tom ale psát nechci.

Mě velmi zaujalo, jak se na Petrově zvoní.

Poslání zvonů vyjadřuje staré latinské přísloví, které v překladu zní : „Boha pravého chválím, lid svolávám, kněze shromažďuji, mrtvé oplakávám, mor zaháním, slavnostem lesku dodávám.“

K ranním chválám zní zvony v 6 hodin, večerní zvonění je v 18.30. Specifické je zvonění pro Petrov místo v poledne, v 11 hod. Připomíná nám to vítězství nad Švédy v roce 1645. Ti se dohodli, že pokud se jim nepodaří město dobýt dopoledne, odtáhnou. A tak prozíravý zvoník odzvonil poledne o hodinu dřív a tím vlastně Brno zachránil.

Další je páteční zvonění v 15 hodin na památku Kristovy smrti na kříži.

Další zvonění má funkci svolávací. Zvoní čtvrt hodiny před začátkem bohoslužby.

Pak je tu ještě zvonění slavnostní, když se něco významného děje v katedrále nebo v církvi. A také zahajuje a ukončuje bohoslužbu s otcem biskupem.

Záměrně se zvony odmlčí na Zelený čtvrtek  po večerním zvonění a znovu se rozezní až o nedělním Velikonočním jitru Kristova vzkříšení. Této odmlce se říká že „ zvony odletěly do Říma.“

Zvony jsou neoddělitelnou součástí chrámu, jejich hlas nás nabádá, abychom se zastavili a v srdci vzpomněli, že je Někdo, kdo nás zve k setkání a nabízí smysl a naději do budoucna, kterou potřebují všichni lidé, ať jsou věřící nebo ne.

Křesťané jsou lidé, kteří stále něco slaví, a proto je skutečně hodně příležitostí, kdy se hlas zvonů rozezní na znamení radosti.

 

 

Brno cestování města a obce
Hodnocení:
(4.9 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...