Fondová, Chaplinová a Richard
zvou na komedii „ze staré školy“

Fondová, Chaplinová a Richard
zvou na komedii „ze staré školy“

21. 11. 2012

Francouzsko-německou filmovou tragikomedii nazvanou Co kdybychom žili společně? charakterizuje osobitý humor starší generace a skvělé herecké obsazení – na plátně se objeví například legendy jako Geraldine Chaplinová, Jane Fondová a Pierre Richard. Snímek se stane součástí nadcházejícího festivalu francouzského filmu a od 29. listopadu bude uveden do českých kin.

Annie, Jean, Claude, Albert a Jeanne jsou nerozlučnými přáteli více než čtyřicet let. Když jim paměť i zdraví už tolik neslouží a na obzoru se začíná objevovat přízrak domova důchodců, vzepřou se a rozhodnou se žít společně. Nápad je to přinejmenším bláznivý. Avšak i přesto, že občasné neshody probouzejí staré a zasuté vzpomínky, začíná nádherné dobrodružství – společný život v komunitě a nadto v 75 letech.

Snímek natočil režisér Stéphane Robelin, který začínal v 90. letech krátkometrážní tvorbou a dokumenty. Tento jeho druhý hraný projekt už zaznamenal zájem diváků v USA i v Evropě. „Vždycky jsem chtěl spojit herecké legendy a natočit s nimi film na téma rodina a přátelství. Navíc mě zajímala problematika dopadu stáří na člověka. Když jsem psal scénář, vzpomínal jsem i na své prarodiče,“ uvedl režisér.

Příprava snímku mu zabrala několik let. Těžko sháněl finance, protože téma stáří nebylo pro sponzory úplně atraktivní. Výhrou bylo až získání Jane Fondové, která ve Francii nehrála čtyřicet let, i když mluví plynně francouzsky. „Líbil se jí scénář i myšlenka točit s Chaplinovou,“ řekl filmař, který tento příběh pojal tragikomicky.

Humor pramení z kuriózních situací ukazujících, nakolik je obtížné i vzrušující žít a stárnout v komunitě jako je tato. „Vždy se tady objeví nějaká malá katastrofa a život v komunitě starých přátel musí být přirozeně zábavný,“ vysvětlil režisér. Své téma pokládá za aktuální, neboť společnost se bude muset během několika desetiletí vyrovnat s "invazí" starších lidí.

„Jak strávíme zbytek našich životů, když nám naše děti nepomůžou? Je důležité se těmito otázkami zabývat,“ zamýšlí se Stéphane Robelin.

film premiéra
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.