Film Alois Nebel obdržel
Evropskou filmovou cenu

Film Alois Nebel obdržel
Evropskou filmovou cenu

2. 12. 2012

Český snímek Alois Nebel získal Evropskou filmovou cenu v kategorii animovaných filmů. O titul nejlepšího animovaného celovečerního filmu Evropy usiloval v konkurenci španělského snímku Vrásky z prostředí domova důchodců a britského dětského filmu Piráti!. Ceremoniál vyhlašování vítězů ocenění se konal na Maltě.

"Evropského Oscara" pro nejlepší film získal favorit letošního udílení cen, snímek Láska režiséra Michaela Hanekeho, který bodoval i v dalších hlavních kategoriích: pro nejlepšího režiséra, herce a herečku.

Film českého režiséra Tomáše Luňáka byl natočen podle trilogie komiksů, které vytvořil spisovatel Jaroslav Rudiš spolu s výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem. Vznikl kombinací hraného a kresleného filmu, metodou rotoskopie.

Černobílý snímek je celovečerním debutem 38letého režiséra. „Máme z toho obrovskou radost. Já jsem hlavně rád, že se ukázalo, že tomu filmu v zahraničí skutečně rozumí,“ řekl ČTK autor předlohy Rudiš a dodal, že již hovořil se spoluautorem scénáře Jaromírem 99, se kterým si na dálku připili a byli oba dojatí a překvapení. „Konkurence byla velká, film Piráti je z velice úspěšného studia a film Vrásky moc pěkný citlivý příběh. My jsme byli moc rádi už i za nominaci,“ dodal.

Na Evropskou filmovou cenu dosud dosáhli jen dva čeští tvůrci. Miloš Forman si v roce 1997 odnesl za film Lid versus Larry Flynt ocenění udělované Evropanům, kteří prorazili ve světové kinematografii. Režisérka Helena Třeštíková pak v roce 2008 zvítězila v kategorii dokumentárních filmů se svým snímkem René.

film ocenění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.