Nejvíc nominací na Oscara
má Spielbergův film Lincoln

Nejvíc nominací na Oscara
má Spielbergův film Lincoln

10. 1. 2013

Nejvíce nominací na letošní ceny americké filmové akademie Oscar získal historický snímek Lincoln režiséra Stevena Spielberga. Celkem jich obdržel 12 včetně nominace na ocenění pro nejlepší film a režii. Druhý nejúspěšnější byl film Pí a jeho život s 11 nominacemi.

I tato literární adaptace režiséra Anga Leea zasáhne do souboje o Oscara pro nejlepší film. Akademie do něj celkem navrhla devět filmů. Další nominované snímky jsou drama Argo o záchraně rukojmí v Íránu, film Zero Dark Thirty (Půl hodiny po půlnoci) o honu na teroristu Usámu bin Ládina, rakouský snímek Láska, Nespoutaný Django, Bídníci, Terapie láskou a Divoká stvoření jižních krajin.

O cenu pro nejlepšího režiséra se kromě Spielberga budou ucházet Rakušan Michael Haneke, jehož Láska je nominována i na cenu pro nejlepší cizojazyčný film. Dalšími nominovanými jsou Benh Zeitlin za Divoká stvoření jižních krajin, Ang Lee za Pí a jeho život a David O. Russell za Terapii láskou. O naději na dalšího Oscara za režii naopak přišel režisér Bídníků Tom Hooper, který již slavnou sošku má za Královu řeč.

Nominaci na cenu pro nejlepší herecký výkon v hlavní roli podle očekávání získal představitel filmového Lincolna Daniel Day-Lewis, který je také největším favoritem na její získání. Konkurovat mu budou Bradley Cooper nominovaný za snímek Terapie láskou, Joaquin Phoenix navržený za výkon v dramatu Mistr inspirovaném počátky scientologie či Denzel Washington nominovaný za ztvárnění role pilota závislého na alkoholu ve snímku Let. Nominovanou pětici uzavírá Hugh Jackman za roli Jeana Valjeana v muzikálu Bídníci.

Mezi herečkami se o prestižní ocenění za hlavní roli budou ucházet Jessica Chastainová za roli agentky CIA ve filmu Zero Dark Thirty (Půl hodiny po půlnoci), Jennifer Lawrenceová za výkon ve filmu Terapie Láskou či Emmanuelle Rivaová za hlavní roli ve snímku Láska. Naději na Oscara pro nejlepší herečku mají i Quvenzhané Wallisová za Divoká stvoření jižních krajin a Naomi Wattsová za výkon v dramatu o cunami Nic nás nerozdělí.

Oscara pro nejlepší cizojazyčný film může kromě favorizované Lásky získat dánské historické drama Královská aféra, které se natáčelo převážně v České republice či chilský film No (Ne) o referendu o generálu Augustu Pinochetovi. Své želízko v ohni má i Norsko s filmem Kon-Tiki o legendární mořeplavbě Thora Heyerdahla a Kanada s dramatem Malá čarodějka o dětských vojácích v Africe. Český snímek Ve stínu z letošního oscarového klání vypadl již dříve.

Oscary se budou rozdělovat v noci z 24. na 25. února.

film Oscar
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.