Zvonění na Petrově
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Zvonění na Petrově

30. 1. 2023

Před vánocemi, 15.12.2022, konečně když napadlo trochu sněhu i u nás, jsem jela na Petrov a vystoupala do věže Chrámu sv. Petra a Pavla, abych si vyfotila zasněžené, tedy spíš poprášené Brno.

O této národní kulturní památce je na internetu velké množství informací, o tom ale psát nechci.

Mě velmi zaujalo, jak se na Petrově zvoní.

Poslání zvonů vyjadřuje staré latinské přísloví, které v překladu zní : „Boha pravého chválím, lid svolávám, kněze shromažďuji, mrtvé oplakávám, mor zaháním, slavnostem lesku dodávám.“

K ranním chválám zní zvony v 6 hodin, večerní zvonění je v 18.30. Specifické je zvonění pro Petrov místo v poledne, v 11 hod. Připomíná nám to vítězství nad Švédy v roce 1645. Ti se dohodli, že pokud se jim nepodaří město dobýt dopoledne, odtáhnou. A tak prozíravý zvoník odzvonil poledne o hodinu dřív a tím vlastně Brno zachránil.

Další je páteční zvonění v 15 hodin na památku Kristovy smrti na kříži.

Další zvonění má funkci svolávací. Zvoní čtvrt hodiny před začátkem bohoslužby.

Pak je tu ještě zvonění slavnostní, když se něco významného děje v katedrále nebo v církvi. A také zahajuje a ukončuje bohoslužbu s otcem biskupem.

Záměrně se zvony odmlčí na Zelený čtvrtek  po večerním zvonění a znovu se rozezní až o nedělním Velikonočním jitru Kristova vzkříšení. Této odmlce se říká že „ zvony odletěly do Říma.“

Zvony jsou neoddělitelnou součástí chrámu, jejich hlas nás nabádá, abychom se zastavili a v srdci vzpomněli, že je Někdo, kdo nás zve k setkání a nabízí smysl a naději do budoucna, kterou potřebují všichni lidé, ať jsou věřící nebo ne.

Křesťané jsou lidé, kteří stále něco slaví, a proto je skutečně hodně příležitostí, kdy se hlas zvonů rozezní na znamení radosti.

 

 

Brno cestování města a obce
Hodnocení:
(4.9 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Děkuji za vaše ohlasy. I pro mě bylo zajímavé dozvědět se něco víc o poslání zvonů.
Dana Kolářová
Pěkné!
Eva Mužíková
Hlas zvonů vždy prolíná celým mým tělem, zajímavý članek a krásné fotky. Zvláště ta úvodní.
Eliška Murasová
Blani, potěšil mě překlad poslání zvonů, hezké. Jsem ráda, že jsem i na vlastní oči díky Tobě viděla Petrov i pohledy z něj. Pěkné fotky :-)
Dana Puchalská
Víc než zajímavý článek. A fotky jsou krásné.
Blanka Lazarová
Danielo, díky za příspěvek o zvonu Zikmund, zvony i zvonky mám ráda. :-)
Alena Tollarová
Zvuk zvonicích zvonů miluji a stoupání na věže a rozhlížení se z nich také. Vzpomínám na kratičký, ale nezapomenutelný výlet s íčkem do Brna.
Daniela Řeřichová
Blanko, pěkný článek a pěkné fotografie. Zvonařství je nádherné umělecké řemeslo. Pozoruhodný je třeba osud zvonu Zikmund z roku 1549 z katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě . Zvon je rozezváněn každou neděli ručně, výška zvonu je 203 cm, hmotnost je odhadována na 15 tun. Zajímavý je osud jeho srdce. Pověst říká, že když srdce Zikmunda pukne, postihne české země neštěstí. To původní se v roce 1592 při vyzvánění k pohřbu Viléma z Rožmberka utrhlo, avšak nikoho nezranilo. Srdce pak puklo ještě několikrát a vždy bylo vyměněno. Naposledy puklo srdce 15. června 2002 (tisíciletá povodeň) a nové vyrobilo zvonařství P. Manouška na Zbraslavi a poprvé se jím zvonilo na sv. Václava 28. září téhož roku.
Soňa Prachfeldová
To je moc hezký zvyk, zvonění připomene člověku jiné věci, než shon všedního dne. Pro mě má zvuk zvonu velké kouzlo. My máme jeden zvon a to se zvoní jen mimořádně, škoda. na vesnici není taková možnost. Krásné fotky Blanko.
Martina Růžičková
Díky za hezké vyprávění a krásné fotky zasněženého Brna. Obojí potěšilo. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.