Obrázky z cest: Praha - Hradčany
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Obrázky z cest: Praha - Hradčany

18. 4. 2023

Pro Prahu mám velkou slabost, a proto ji navštěvuji velmi často už od studentských let. Kam se vydám, není jednoduchá volba. Je toho tolik k vidění, že je spíš problém, co vybrat. Některá místa znám, ale ta navštěvuji stejně ráda, jako ta nová. A těch nových je tolik, že na to jeden život nestačí.

Tentokrát vás zvu na prohlídku Pražského hradu.

Je tolik informací a publikací, že by bylo nošením dříví do lesa, kdybych se pustila do jejich opisování. A tak jen pár střípků, jejichž mozaiku si budete muset dotvořit sami.

Pražský hrad stojí na kopci Opyš, který je jedním z devíti původních vrchů, v nadmořské výšce 250 m. Je to nejrozsáhlejší hradní komplex na světě s plochou 70 000 m/2 a patří mezi Památky UNESCO.

Řadu století tu stojí Chrám sv. Víta, Václava a Vojtěcha, náš největší a nejvýznamnější kostel nebo chcete-li katedrála. Jižní věž katedrály je vysoká 96,6 m a musela jsem vyšlapat přes 280 schodů, abych vyfotila níže uvedená „PANORAMATA“. Po cestě nahoru, a samozřejmě i dolů, jsem potkala patnáctitunového Zikmunda. To je náš největší zvon, který má také svoji historii.

Zlatou uličku, troufnu si tvrdit, znají v celém světě.

Praze se říká matka měst, zlatá nebo taky stověžatá. Proč asi? Je to jedno z nejkrásnějších měst na světě. A není to jen můj názor.

 

Pohled na Stověžatou z Jižní věže Chrámu sv. Víta:

 

cestování města a obce Praha
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.