Obrázky z cest: Praha - Hradčany
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Obrázky z cest: Praha - Hradčany

18. 4. 2023

Pro Prahu mám velkou slabost, a proto ji navštěvuji velmi často už od studentských let. Kam se vydám, není jednoduchá volba. Je toho tolik k vidění, že je spíš problém, co vybrat. Některá místa znám, ale ta navštěvuji stejně ráda, jako ta nová. A těch nových je tolik, že na to jeden život nestačí.

Tentokrát vás zvu na prohlídku Pražského hradu.

Je tolik informací a publikací, že by bylo nošením dříví do lesa, kdybych se pustila do jejich opisování. A tak jen pár střípků, jejichž mozaiku si budete muset dotvořit sami.

Pražský hrad stojí na kopci Opyš, který je jedním z devíti původních vrchů, v nadmořské výšce 250 m. Je to nejrozsáhlejší hradní komplex na světě s plochou 70 000 m/2 a patří mezi Památky UNESCO.

Řadu století tu stojí Chrám sv. Víta, Václava a Vojtěcha, náš největší a nejvýznamnější kostel nebo chcete-li katedrála. Jižní věž katedrály je vysoká 96,6 m a musela jsem vyšlapat přes 280 schodů, abych vyfotila níže uvedená „PANORAMATA“. Po cestě nahoru, a samozřejmě i dolů, jsem potkala patnáctitunového Zikmunda. To je náš největší zvon, který má také svoji historii.

Zlatou uličku, troufnu si tvrdit, znají v celém světě.

Praze se říká matka měst, zlatá nebo taky stověžatá. Proč asi? Je to jedno z nejkrásnějších měst na světě. A není to jen můj názor.

 

Pohled na Stověžatou z Jižní věže Chrámu sv. Víta:

 

cestování města a obce Praha
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Blanim, kouzelné fotky, Ty si tu Prahu vyloženě užíváš. Ze srdce Ti přeji, aby ses zase mohla brzy toulat Tvou oblíbenou Prahou.
Blanka Lazarová
Díky za vaše slova chvály. Praha si to zaslouží. :-)
Irena Mertová
Krásně nafocená Praha :-)
Hana Rypáčková
Je znát, jak máš Prahu ráda ..Na fotkách hezčí než ve skutečnosti...
Soňa Prachfeldová
Je to krásné povídání a focení o naší Praze. Je nádherná a děkuji.
Marie Seitlová
Blanko, omlouvám se za hvězdičky, stále mi tam skákala reklama, tak asi při mazání se to stalo. Hvězdičkuji zde **********.
Marie Seitlová
Blanko, děkuji za úžasné fotky Prahy. Ráda do Prahy jezdím, vždy jsem okouzlená její krásou. Škoda, že bydlím na druhém konci naší vlasti, určitě bych tam byla častěji.
Blanka Lazarová
Ano, video už je opravené díky Honzovi. :-) A já taky Brno pořádně neznám. Aspoň máme pořád co objevovat. :-)
Dana Puchalská
Blanko, jedním slovem se Tvoje fotky prostě popsat nedají. Ano,Praha je skutečně krásná.Žiju tu celý život a stejně neznám všechna její zákoutí. P. S. Mě video přehrát ŠLO.
Alena Tollarová
Obrázky z cest se Ti moc povedly. Pražským hradem jsem se naposledy procházela v adventní době s íčkem, Jelením příkopem ha ha - taky :) Na věži jsem ještě nebyla a to musím napravit, dokud mě nohy nahoru donesou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.