Vzhůru k pramenům
Všechny fotografie: Hana Rypáčková

Vzhůru k pramenům

20. 5. 2023

Výlet vlakem do Sušice a autobusem na zastávku Rejštejn Čenkova pila. Tam se je soutok Křemelné a Vydry, Smetanův smrk, malá vodní elektrárna s dlouhým náhonem.

Stezka Povydřím je naučná stezka s odpočívadly a lavičkami. Vede kolem Vydry, dravé řeky, která po staletí vyhloubila údolí dlouho  nepřístupné. Jedinná chata v 1. zóně NP Šumava je Turnerova chata. Je otevřena návštěvníkům do 16. hodin, pak jen ubytovaným (Vydrýsek tam není už několik let).

V korytě řeky jsou v balvanech vyhloubené jamky, tzv. hrnce. Vytvořily je malé kameny na velkých ve víru vody. Cesta mírně stoupá do Antýglu, královskému dvorci, kde je kemp. V polovině  je přes řeku Klostermannova lávka se žlutou značkou vedoucí k Vlčímu výběhu kolem Hrádků k Srní. Projdeme (mám s sebou Elišku) Antýglem, kde je otevřena jen recepce, přejdeme řeku. Vlevo je cesta do otevřeného hotelu Antýgl, vylezeme strmě vzhůru ke Vchynicko Tetovskému kanálu na zelenou značku, která vede na Modravu, kde Vydra vzniká spojení Roklanského a Modravského potoka. Bohužel dál nejdeme, necháme si tuto trasu na příště.

Po zelené a žluté dojdeme Na Rokytu, kde je Návštěvnické centrum Dřevák s ukázkami života na Šumavě a neživé přírody. Tady je také jedna z autobusových zastávek obce Srní. 

 

cestování Do stovky 2023
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.