Co žene lidstvo dopředu? Je to především zisk, hrabivost a moc!
Ilustrační foto: Pixabay

Co žene lidstvo dopředu? Je to především zisk, hrabivost a moc!

19. 4. 2024

Vzpomněl jsem si, jak nám v sedmdesátých letech minulého století na přednášce v ekonomice vysvětloval mladý odvážný odborný asistent, proč se mají lidé v kapitalismu lépe. Zjednodušeně. Namaloval kruh a v něm výseče. Kolo znamenalo celkový hromadný produkt vytvořený za určité časové období. Výseče znamenaly, kolik z vytvořeného bohatství je určeno pracujícím. Socialistická výseč byla značně větší než v kapitalistickém systému. Jenže v přepočtu menší výseč znamenala daleko více než ta „pokroková“. Lidé tam za práci dostali daleko více zaplaceno.

Co jsem tím chtěl říci? Socialistická ekonomika nebyla efektivní. Každý podnikatel nebo společnost si pohlídá, aby její zaměstnanci se neflákali a byli přínosem. Na rozdíl od anonymity v socialismu jsou kreativní a schopní lidé oceněni. Není to proto, že by kapitalista hledal sociální spravedlnost. Jde mu o zisk. Kolik na nich vydělá.

Na hrabivosti je založen pokrok. Nové technologie, vynálezy slouží především k rozmnožení bohatství. To, že se to s „růstem“ ekonomiky někdy přehání, vidíme při drancování v Africe a ničení přírody. Svou zemi si musíme bránit. Děje se to pomocí politických stran a občanských aktivit.

V poslední době jsme svědkem útoků podvodníků na naše peněženky. Ruku na srdce. Proč především lidi naletí? Je to opět z hrabivosti. Přes svou zaslepenost s pocitem rychlého zbohatnutí kývnou líbivým nabídkám a podvodnici jim peníze vysají. O důchodcích to by byla zvláštní kapitola. Jsou oblíbenou kořistí.

Většina vynálezů byla vymyšlena pro vojenské účely. Stále na světě existují mocenské elity, které rády zaplatí, aby byly krok před svým protivníkem. Snaží se mít technickou převahu. O co jim jde? Potřebují levné a strategické suroviny a zajištěný odbyt svých výrobků. Nebo mají zálusk na cizí území.

 

 

 

peníze společnost
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...