Co žene lidstvo dopředu? Je to především zisk, hrabivost a moc!
Ilustrační foto: Pixabay

Co žene lidstvo dopředu? Je to především zisk, hrabivost a moc!

19. 4. 2024

Vzpomněl jsem si, jak nám v sedmdesátých letech minulého století na přednášce v ekonomice vysvětloval mladý odvážný odborný asistent, proč se mají lidé v kapitalismu lépe. Zjednodušeně. Namaloval kruh a v něm výseče. Kolo znamenalo celkový hromadný produkt vytvořený za určité časové období. Výseče znamenaly, kolik z vytvořeného bohatství je určeno pracujícím. Socialistická výseč byla značně větší než v kapitalistickém systému. Jenže v přepočtu menší výseč znamenala daleko více než ta „pokroková“. Lidé tam za práci dostali daleko více zaplaceno.

Co jsem tím chtěl říci? Socialistická ekonomika nebyla efektivní. Každý podnikatel nebo společnost si pohlídá, aby její zaměstnanci se neflákali a byli přínosem. Na rozdíl od anonymity v socialismu jsou kreativní a schopní lidé oceněni. Není to proto, že by kapitalista hledal sociální spravedlnost. Jde mu o zisk. Kolik na nich vydělá.

Na hrabivosti je založen pokrok. Nové technologie, vynálezy slouží především k rozmnožení bohatství. To, že se to s „růstem“ ekonomiky někdy přehání, vidíme při drancování v Africe a ničení přírody. Svou zemi si musíme bránit. Děje se to pomocí politických stran a občanských aktivit.

V poslední době jsme svědkem útoků podvodníků na naše peněženky. Ruku na srdce. Proč především lidi naletí? Je to opět z hrabivosti. Přes svou zaslepenost s pocitem rychlého zbohatnutí kývnou líbivým nabídkám a podvodnici jim peníze vysají. O důchodcích to by byla zvláštní kapitola. Jsou oblíbenou kořistí.

Většina vynálezů byla vymyšlena pro vojenské účely. Stále na světě existují mocenské elity, které rády zaplatí, aby byly krok před svým protivníkem. Snaží se mít technickou převahu. O co jim jde? Potřebují levné a strategické suroviny a zajištěný odbyt svých výrobků. Nebo mají zálusk na cizí území.

 

 

 

peníze společnost
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Každý má v sobě svého Boha, ale žel Bohu ne každý o tom ví. Až bude každý podle sebe "soudit" sebe a ne ty "druhé", hlavně v tom, co dělají špatně, pak bude na Zemi ráj. V životě jsem Bibli nečetla a přesto jsem svoji Cestu našla. To ale neznamená, že mám něco proti Bibli, nebo lidem, kteří ji vzývají.
Marie Faldynová
Toho, co potřebujeme, zase tolik není. Co každý člověk potřebuje je někdo, kdo mu opravdu rozumí. A to mu nezajistí ani kapitalismus ani jiný -ismus. Mě Bůh Bible ukazuje, komu mohu pomoci a když se mi povede někomu udělat radost, je to lepší, než vyhrát milion.
Zdenka Jírová
Bohužel, máte pravdu.
Jana Šenbergerová
A při tom by stačilo tak málo, aby všichni měli, co k životu potřebují. Jenomže to bychom museli pochopit, proč tu vlastně jsme. Teorií mnoho, znalých málo. Nejvíce mě baví ti, kteří si myslí, že jim tu něco patří. Občas by měli zavřít oči, aby jim to připomnělo, že jenom smrtelné tělo. Žádné prase není schopno sežrat, co je určeno pro celý vepřín. A to nejbachratější skončí na pekáči.
Miloslava Richterová
.. peníze přede vším :-(
Jitka Caklová
Jak koho. Možná jen ty, kteří mají potřebu se v tom vrtat "s křížkem po funuse". "Ryba smrdí od hlavy." :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...