Hvězdou karlovarského
festivalu bude Oliver Stone

Hvězdou karlovarského
festivalu bude Oliver Stone

23. 4. 2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary letos ozdobí věhlasný filmař Oliver Stone. Americký scenárista, režisér, producent a trojnásobný držitel Oscara zde bude oceněn Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Další toto prestižní ocenění v Karlových Varech převezme kostýmní výtvarník a držitel Oscara Theodor Pištěk. 48. ročník festivalu se uskuteční od 28. června do 6. července.

V čele hlavní mezinárodní poroty bude polská scenáristka, režisérka a absolventka pražské FAMU Agnieszka Hollandová. Její třídílnou minisérii Hořící keř, kterou věnovala Janu Palachovi, uvidí fanoušci poprvé na velkém filmovém plátně. I letos nabídne MFF v Karlových Varech digitálně restaurované zásadní dílo československé kinematografie. Po Vláčilově Markétě Lazarové a Formanově komedii Hoří, má panenko tu bude mít premiéru moravská sága Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci.

Tvorbu Olivera Stonea připomene festival řadou jeho snímků, mezi nimi bude i historický velkofilm Alexander Veliký z roku 2004 v nové autorské podobě, která bude mít v Karlových Varech evropskou premiéru. „Slavíme malé výročí – půjde o dvacátý ročník, na kterém se podílíme,“ řekl prezident přehlídky a herec Jiří Bartoška. Připomněl, že stát tehdy dával od festivalu ruce pryč s tím, že nemá perspektivu. Ministerstvo kultury i letos do rozpočtu přispělo zhruba čtvrtinou, tedy 30 miliony korun. „Bez partnerů a sponzorů by se však nemohl konat,“ dodal.

Podle výkonného ředitele Kryštofa Muchy zůstávají ceny vstupenek 13 let na stejné výši. Takzvaný festival pass na celou dobu stojí tisícikorunu, studenti ho získají po 700 Kč. Běžná vstupenka se bude prodávat za 65 korun, s obvyklou slevou ji zájemci získají po padesátikoruně.

festival film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.