Zlatou palmu v Cannes
získal film Adélin život

Zlatou palmu v Cannes
získal film Adélin život

26. 5. 2013

Zlatou palmu na závěr 66. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal favorizovaný francouzský film La Vie d'Adèle (Adélin život). Snímek o milostném poměru mezi dvěma ženami natočil tunisko-francouzský režisér Abdal Latíf Kešiš. Trofej pro nejlepšího režiséra dostal Mexičan Amat Escalante za film Heli.

Nejlepší mužský herecký výkon podal podle poroty v čele se Stevenem Spielbergem 76letý Bruce Dern ve snímku Nebraska. Ocenění pro nejlepší herečku si z Cannes odveze Bérénice Bejoová za roli ve filmu Le passé (Minulost).

Cenu poroty obdržel Japonec Hirokazu Kore-Eda za film Like father, like son (Jaký otec, takový syn). Za scénář byl oceněn Číňan Ťia Čang-kche, který také režíroval film A touch of sin (Dotek hříchu). Ten pojednává o nárůstu násilí, korupce i sociálních rozdílů v čínské společnosti.

Hlavní trofej jednoho z nejprestižnějších filmových festivalů převzali společně Kešiš a jeho dvě herečky Adèle Exarchopoulosová a Léa Seydouxová, které v oceněném snímku ztvárnily dvojici žen, mezi nimiž vzplane spalující vášeň.

Herečky při přebírání ocenění plakaly a spolu s režisérem sklidily dlouhotrvající ovace. Kešiš v děkovné řeči cenu věnoval "té krásné mládeži Francie" a také mládeži "tuniské revoluce za její touhu žít také ve svobodě a svobodně milovat".

Film byl považován za největšího favorita na získání hlavní trofeje spolu se snímkem Inside Llewyn Davis (V kůži Llewyna Davise) Joela a Ethana Coenových. Ti se museli spokojit ze ziskem Velké ceny.

festival film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.