Drama Hořící keř ovládlo
ceny filmových kritiků

Drama Hořící keř ovládlo
ceny filmových kritiků

25. 1. 2014

Nejlepším filmem roku 2013 je snímek režisérky Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi Hořící keř. Ve čtvrtém ročníku Cen české filmové kritiky pro nejlepší celovečerní hrané a dokumentární filmy dnes proměnil šest z deseti nominací včetně těch hlavních – za film, režii i scénář. Jeho autor Štěpán Hulík se stal držitelem Ceny RWE pro Objev roku.

Ve dvoukolovém hlasování posuzovalo dvaačtyřicet publicistů 26 celovečerních hraných a animovaných filmů a 16 dokumentů. Z nich byl oceněn snímek Bohdana Bláhovce nazvaný Show!

Psychologické drama Zdeňka Tyce o umírání s názvem Jako nikdy bylo druhým favoritem večera s šesti nominacemi. Nakonec proměnilo dvě, obě za herecké výkony v hlavních rolích pro Jiřího Schmitzera a Petru Špalkovou.

Z celovečerních snímků Rozkoš Jitky Rudolfové a Klauni Viktora Tauše nominovaných shodně ve čtyřech kategoriích nakonec zabodoval pouze ten druhý díky hereckému výkonu Jiřího Lábuse ve vedlejší roli.

Film Hořící keř, který je dramatem o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnovém Československu, byl oceněn i za kameru Martina Štrby, hudbu Antoniho Komasy-Lazarkiewicze a nejlepší ženský herecký výkon Jaroslavy Pokorné ve vedlejší roli.

Ceny vyhlašuje Sdružení českých filmových kritiků, které je profesní organizací filmových novinářů a publicistů. Kompletní výsledky a přehled hlasování budou zveřejněny na adrese www.filmovakritika.cz.

film ocenění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.