Pozor na modré světlo při usínání

Pozor na modré světlo při usínání

15. 12. 2014

Televizní či počítačová obrazovka rozhodně není vhodná k tomu, abychom před ní upadli do náručí Morfeova. „Světlo je hlavním synchronizátorem cirkadiánního rytmu,“ upozorňuje neurobiolog Claude Gronfier, jenž se zabývá chronobiologií ve francouzském Státním ústavu zdravotnictví a lékařského výzkumu INSERM.

Cirkadiánní rytmus je jedním z biorytmů, kdy kolísá aktivita a bdělost, nejčastěji s denní periodou. Zvláště modré světlo elektroluminiscenčních diod (LED), které vydávají obrazovky televizorů, počítačů, mobilů i tabletů, aktivuje stokrát více receptory sítnice, než bílé světlo lampy.

Narušené bio hodiny

Náš organismus je podřízen biorytmu, na němž závisí téměř všechny biologické funkce, tedy i spánek. Tyto "hodiny" umístěné v části mozku nazývané hypothalamus se znovu nařizují každý den, hlavně světlem zachycovaným očima. Předávají informace celému komplexu struktur a orgánů tak, aby byla za dne zajištěna bdělost a za noci spánek.

„Jestliže jsme vystaveni světlu obohacenému o modrou, způsobuje to zpoždění bio hodin, tedy opožděné usínání a nedostatek spánku. Znepokojují nás zejména ti, kdo pracují na směny, a ti, kdo se pozdě večer vystavují modrému světlu, zejména u obrazovek,“ vysvětluje Claude Gronfier.

V těchto případech jsou totiž "hodiny" narušeny. I hodně mladí lidé vykazují některé příznaky osob pracujících na noční směny: mají narušený spánek, jsou unaveni, propadají depresím, je narušena jejich paměť a poznávací schopnosti. Otroky obrazovky se však často stávají i lidé po šedesátce.

„Dospívající mládež a starší generace je vystavena mnohem déle modrému světlu, než by měla být. Hovoříme o sociálním jet lag (pásmová nemoc projevující se únavou a poruchami spánku plynoucími z narušení biorytmů po rychlém leteckém překonání několika časových pásem). To má dva důsledky: lidé chodí spát mnohem později a je u nich blokován melatonin," hormon usnadňující usnutí, uvádí profesor a člen Lékařské akademie Yvan Touitou.

Dodržujte hygienu světla

Studie, provedená v roce 2012 Marianou Figueirovou z Lighting Research Center v New Yorku a zveřejněná v časopise Applied Ergonomics, ukázala, že používání přístrojů tabletem počínaje a televizní obrazovkou konče v přítmí citelně narušuje sekreci melatoninu. Ve své zprávě z roku 2010 upozornila francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin, životního prostředí a práce na nebezpečí LED obrazovek.

Seznam negativních dopadů nedostatku spánku je dlouhý: kardiovaskulární problémy, oslabení imunitního systému, snížená koncentrace, zpomalený metabolismus a zhoršení pracovních výsledků či učení dětí ve škole.

„Stejně jako se mluví o životní hygieně, je třeba přemýšlet i o hygieně světla,“ dodává Claude Gonfier. Je třeba řídit se zdravým rozumem. Vědci doporučují omezovat používání zejména televizních obrazovek před spaním.

spánek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Zamyslím se nad tím. Vypínám vše z důvodu šetrnosti. Mám ráda zvuky, praskání ratanu, zvuky v rod. domě. to krásně uspává.
Alena Tollarová
Mě tedy budík s modře svítícím displejem, od kterého bylo neustále slabé světlo, tak rozčiloval, že jsem se ho zbavila.
Pavlína Lejsková
Po přečtení článku zjišťuji,že dělám všechno špatně.Dívám se na televizi v posteli a když cítím,že na mě jde spaní,natáhnu jen ruku,zmáčknu patřičný čudlík a usínám.Prozatím na sobě nepociťuji nějaké mimořádné zhoršení mého zdravotního stavu.Možná se to dostaví časem,jen jsem zvědavá,jak to budou na mně zkoumat.
Hana Rypáčková
Co koho uspává?Mojí starší sestru uspává mluvené slovo, nejlépe v neznámém jazyce, aby nic nepochytila.Už si našla několik stanic u protinožců a slabě pouští rádio u postele.Ale je to asi taky návykové jako prášek.
Marie Magdalena Klosová
Jani,jsi "můj člověk",až na to,že já bohužel nespím jak špalek.Od nepaměti.
Jana Šenbergerová
Ke spánku potřebuji naprosté ticho a co největší tmu. Ruší mě i sousedovo chrápání, které slyším přes zeď , a přes žaluzie pouliční osvětlení. Občas slyším i budík tichošlápek, který nikdo jiný neslyší. Chodím spát kolem půlnoci a naštěstí většinou spím jako špalek.
Dagmar Králová
Kdysi byl v časopisu Dikobraz hezký zlepšovací návrh - od zástrčky televizoru vedlo lanko po kladkách k čelence diváka, který sledoval televize. Když usnul a hlava mu spadla, tak lanko přes kladky vytrhlo zástrčku televize ze zásuvky a televizor se tak vypne. - Moderní televize mají program, kde si můžete naprogramovat, kdy se má obraz vypnout, když náhodou usnete.
Zdenka Žichovská
Tak nevím, na mně působí televize jako uspávací prostředek. Rozhodně nejsem otrok obrazovky, pořady si vybírám a pokud chci nějaký pořad vidět a neusnout u toho musím u televize ještě něco dělat. Většinou jsou to ruční práce šití, pletení............
Marie Magdalena Klosová
Od nepaměti mi vadila už jen pouhá přítomnost obyčejného budíku.Kvůli tikání,o zvonění ani nemluvě.V ložnici nikdy nebylo nic,co by blikalo,přiznávám teď mám u postele mobil.Na televizi koukám minimálně,spíš teď do monitoru,ale i to omezuji.Na dovolené na hotelu vypínám vše,co svítí a vrčí.Spíš mám starost o partnera.ten u TV podřimuje.
Hana Rypáčková
Nemáme v ložnici nic .Mě to vadí i v kuchyni, vypínám vše, co má monitor a světýlka.Svítí čas, mám nástěnné hodiny a nepotřebuji to , vypínám pohotovost všude...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...