Sušená kořenová zelenina

Sušená kořenová zelenina

12. 1. 2015

Každý zná, jako to chodí, když chce uvařit polévku, do které patří kořenová zelenina. Vzít mrkev, celer, petržel, očistit, oškrábat, nakrájet na kostičky a vložit do polévky. Docela otrava, nadělá se přitom odpad. Nebo aspoň ztráta času.

Jak běžel čas, prošly naší kuchyní různé způsoby přípravy zeleniny do zásoby. Zelenina se uchovávala ve skleničkách, podušená v tuku. Nakládali jsme zeleninu do soli. Pak přišly na pořad malé jednoporcové balíčky promíchané zeleniny uložené v mrazáku. To bylo ze všeho nejlepší, ale zabíraly mnoho místa.

A pak můj manžel dostal nápad - když se mohou sušit houby, proč by se nemohla usušit zelenina? Nápad výborný a jeho realizace se hodí právě do tohoto času, kdy se topí. Elektrické sušičky netřeba. Nám se osvědčil tento poměr základních surovin: 1 kg celeru, 0,75 kg mrkve, 0,60 kg petržele. Krátce povařit, pak nakrájet na kostičky a usušit. Nejlépe jednotlivé druhy zeleniny zvlášť. Po usušení smíchat, dát do skleniček a pak už jen stačí při přípravě polévky přidat přiměřené množství. Já jsem si zvykla zeleninu před přidáním do polévky ještě na chvíli namočit, aby dobře nabyla zpět svého původního rozměru. Nikdo nepozná, že nejde o čerstvou zeleninu.

Pro sušení využíváme tepla topícího radiátoru. Manžel vyrobil takový rámeček potažený silonem, který pasuje na náš radiátor.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Vypadá to moc hezky. :-)
Soňa Prachfeldová
Kdysi jsem také sušila zeleninu, pak mrazila, pak dlouho nic, ale asi zase začnu sušit zeleninku ze zahrady. Letos nám tam zmrzl celer , nečekali jsme nástup mrazů škoda
Hana Rypáčková
Jsem taky nízkoenergetická sušička, zrovna budu na radiátoru vyměňovat hotové křížaly za čerstvě nakrájená jablka.Mám velký odběr.K tvé zelenině se vrátím, vypadá to pěkně. Nastrouhanou směs zamražuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.