Můj fígl: Jak zahustit polévku bez jíšky?

Můj fígl: Jak zahustit polévku bez jíšky?

27. 2. 2015

Máte rádi klasickou českou bramboračku nebo gulášovku, ale bojíte se, že je jíška moc kalorická a vy budete přibírat na váze? Poradím vám docela malý trik, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá". 

Místo tradiční jíšky s tukem a moukou, která je hutná a je to kalorická bomba, vezměte suchou teflonovou pánev, na ni dejte (na 2 litrový hrnec polévky) asi dvě až 3 lžíce hladké mouky a nasucho jí opékejte do požadované barvy polévky. Musíte ji stále na pánvi míchat, lehce se připaluje. Opečenou mouku ihned vsypte do vařící polévky a zamíchejte. Mouka se rozpustí a polévka získá chuť i barvu jako s jíškou.

Ta trocha mouky vám moc kalorií nepřidá a mohou si pochutnat i "žlučníkáři", kterým tuk vadí. Dělám to už řadu let a všichni mí strávníci jsou spokojení. Pro zjemnění chuti se může dát do hotové polévky oříšek čerstvého másla.

Můj fígl recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Rozvařené brambory samozřejmě polévku či omáčku zahustí, ale ta lžíce opečené suché mouky jí dávají nezaměnitelnou a charakteristickou chuť. V tom je trochu rozdíl.
Naděžda Špásová
Jak říká paní Eva, pořád se učíme. Já moc zahuštěných polévek nevařím, vlastně jen bramboračku a dršťkovou z hlívy nebo václavek ( z těch je výborná) a dělám jíšku klasickou na sádle. Tu od paní Zdenky určitě vyzkouším. Dík za tip.
Soňa Prachfeldová
Když naši milují takové ty hutné polévky , pokud je velké množství, zahušťuji a některé ne, jako z dýně hokaido, ta je velmi chutná a hustá, nebo čočková a paní Kolinová prozradíte recept ?
Eva Mužíková
Člověk se stále učí... o hrašce jsem opravdu neslyšela, hned jsem se koukla na internet...Zuzko, dík za typ. Já mám ráda polévky, ve kterých doslova lžíce stojí, čirý vývar skoro nepozřu...
Zuzana Pivcová
Já místo jíškou zahušťuji polévky Hraškou, směsí z hrachu a z obilovin kukuřice, rýže a jahel, dá se použít i na obalování masa nebo sýra atd. místo trojkombinace, ale myslím, že se po ní také nehubne! :-)
Jana Šenbergerová
Guláš nezahušťuji. Používám takové množství cibule, že se po jejím rozvaření zahustí sám. Bramboračku zahušťuji tak, že část brambor rozmačkám. Do česnečky nebo zeleninových polévek přidávám pohankovou lámanku nebo pohankové klíčky, které není třeba vařit. Čím méně mouky, tím lépe. Přibírám z ní víc než z tuků. Každá určitě máme takové vychytávky, které se nám nejvíc osvědčily.
Marie Novotná
Také občas používám bramboru-i do guláše.Je to rychlé a jednoduché.
Zoja Sedláčková
Tak já nepoužívám ani tu mouku ale na jemno nastrouhané brambory. Úplně se rozvaří a zeleninovou polévku zahustí. A trocha másla být musí, kvůli živinám rozpustným v tucích.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...