Krasavice na dvou kolech

Krasavice na dvou kolech

7. 3. 2015

Nikdy bych netušila, že se budu ve zralém věku zajímat o motorky. Od té doby, co jsem však před 5 lety sedla jako spolujezdkyně na motorku, nejen, že občas jezdím, ale i navštěvuji motorkářské srazy a v neposlední řadě i výstavy a historická muzea motocyklů.

Dnes odpoledne jsem zavítala na holešovické výstaviště, nikoliv však za účelem návštěvy tam probíhající Matějské pouti, nýbrž na veletrh Motocykl 2015. Jedná se o již tradiční veletrh motocyklů, čtyřkolek a příslušenství, paralelně pak i o českou soutěžní výstavu motocyklových staveb a přestaveb Bohemian Custom Bike 2015. 

V této zřejmě nejoblíbenější části výstavy jednotlivci a členové různých motorkářských klubů představují své předělané motorky. Zde panují určitá pravidla, totiž, že si musí přestavěný motocykl zachovat motor a určité procento ze své původní konstrukce originální značky. Jinak se ale fantazii meze nekladou, takže každý stroj je vlastně jediný originál svého druhu a každý motorkář si ho náležitě považuje. Setkávají se tu "drsní chlapi", často i vyšších věkových kategorií, patřičně stylově oblečeni, k motorkám a jejich prezentaci náležejí, právě tak jako u rychlých aut, i hezké mladé dívky, které tu pózují. Jednotlivé kluby nabízejí pozvánky na své motosrazy v průběhu roku. Je to osobitý svět. V závěru veletrhu pak budou uděleny ceny v kategorii Harley-Davidson, chopper a cruiser a freestyle.

Ve vlastní veletržní expozici ve vedlejší hale lze spatřit i zakoupit motocykly dnešních světových renomovaných firem, především Kawasaki nebo Yamaha či Ducati, za nimiž v oblibě příliš nezaostává ani naše Jawa. Svou českou premiéru tu měl asi nejobdivovanější motocykl - Kawasaki Ninja H2R, jehož výkon vzbuzuje úžas.

K dostání je zde motorkářská výstroj na silniční stroje nebo na oblíbené choppery, samozřejmě i nejrůznější doplňky a prostředky na údržbu.

Veletrh nabízí návštěvníkům i zábavný program na pódiu, soutěže, charitativní akce. Uvnitř prodejní části pavilonu se ve vyhrazeném prostoru pod dozorem rodičů prohánějí malí návštěvníci na elektrických koloběžkách a v autíčkách. Velcí obdivovatelů se mohou alespoň na chvíli posadit na jednu ze zvolených motorek a v duchu si vyzkoušet jízdu na ní. V průběhu veletrhu pak probíhá divácká soutěž, v níž je možno utkat se o hlavní cenu - skútr Route 151, 125 ccm.

Na venkovní ploše před pavilonem lze spatřit ukázky trialového sportu a kaskadérská vystoupení, nebo si prohlédnout výstavu vozidel úspěšného týmu účastníků Rallye Dakar.

Ačkoliv byl dnes všední den, hemžily se výstavní prostory návštěvníky nejrůznějšího věku. Protože, jak hlásal jeden transparent, motorky jsou srdeční záležitost. Možná, že přilákají na veletrh i někoho z vás.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zoja Sedláčková
Před třemi roky jsme byli s Toníkem v Maďarsku u Balatonu. V hotelu probíhal právě mezinárodní sraz motorkářů na motorkách Harley Davidson. Vypadali dost divoce ale byli všichni příjemní i galantní. Bylo to pro nás zajímavé setkání.
Jana Šenbergerová
Kdysi jsem moc ráda jezdila jako spolujezdec s tátou na výlety a později s manželem kamkoliv, ale dnes už bych se bála. Na našich silnicích se pohybuje příliš mnoho "dárců orgánů". Jiří má pravdu, že zážitek z jízdy má své nenapodobitelné kouzlo. Kdysi jsem mohla jezdit i prostovlasá, to bylo! Vítr hvízdal kolem uší, pohodička byla v duši...
Hana Rypáčková
Motorky se mi líbí, drží partu, jsou kamarádští, hezky to vypadá,ale když jedu a předjíždí mě patnáct strojů, raději u krajnice zastavím.
Jiří Libánský
Zážitek jízdy na motocyklu se těžko popisuje. Především proto, že je těžké najít podobný, s kterým by bylo možno ho srovnávat. Snad trochu létání na rogallu. Na motorce ten zážitek není možná tak intezívní, zato mnohem bohatší. Na zážitek prožitku jízdy totiž těsně navazují zážitky další. Motorkářská komunita se svou vlastní kulturou, oblékáním, slovníkem a především filozofií založené na rovnosti lidí a vlastními zákony, které se neřídí paragrafy ale srdcem a rozumem. Vnímání krajiny je na motorce velmi intenzivní, není vám jedno kudy jedete a veškeré zohyzďování krajiny se vás osobně hluboce dotkne.Motocykl se může stát vaším společníkem i když už tělo není tak ohebné, končetiny plné síly. Když vedle sebe jede dvacetiletý a sedmdesátiletý motorkář není mezi nimi ani žádný rozdíl. Motorkáři si jsou toho vědomi a tak bez ohledu na věk spolu nejen jezdí, ale společně se baví. Přibývá lidí, kteří trochu přičichnou k tomu, o čem jsem psal a začnou to cíleně vyhledávat. Typů motorek je tolik, že si může každý vybrat tak aby se v ní odrážela jeho osobnost. Pokud má osobnost hodně vyjímečnou, i motorku si může snadno dotvořit. Proto těžko najdete dvě stejné motorky.Co vše jsou motorky je možno vidět na zmiňované výstavě Bohemian Custom Bike. To, že zde v roce 2012 obdivovala veřejnost i moji motorku, toho si opravdu cením.
Alena Várošová
Já jak vidím sinou motorku,mám osypky.Vnuk ji vlastní taky.Když měli motorkáři v našem kempu srazy,měla jsem vždy službu,protože jich najíždělo vždy hodně přes stovku a také v té době asi 2x po sobě se trefili,že byl sraz i karavanistů a to jich bývalo také tak stodvacet i víc.Takže bylo pilno,ale všichni byli spokojeni.Krásný lesopark a když jim počasí přálo,takže ty mašiny mám zbízka prohlédnuté,ale nikdy jsem na tak silném stroji nejela,ani nechci.A když vidím někoho na silnici,okomentuji to slovy:zase jeden blázen,dárce orgánů.
Eva Balúchová
Taky se bojím.Mladí už projeli velkou část Evropy,když jsou na cestách,musím starosti vytěsnit z hlavy.Každý večer se Eva musí hlásit kde jsou,sleduji je na mapě. Letos jede zeť sám,tak jsem ráda i když Eva asi né,ale musí být s dětmi doma. Já jsem se zetěm jela asi 1km a stačilo mě to,už bych na motorku nesedla.
Lidmila Nejedlá
Zuzko, jsem šťastná, že syn motorku prodal. Uznávám, je to záliba pro někoho, já mám z motorek hrůzu. Z takových silných silničních. Chlubil se, jak vyjel na Ještěd...bojím se, bojím. Buď opatrná!
Eva Balúchová
Dcera se zetěm tam taky jeli.Mohly jsme se spolu setkat,ale nakonec pro mě nebylo místo v autě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...