Kouzelná Praha

Kouzelná Praha

28. 5. 2015

Praha, to každý ví, je hlavní město. "Město veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat!" Toto ,ale i jiné mi vyvstane na mysl při vyřčení jména tohoto města. Město veliké a tudíž se přede mnou objeví činžáky, věžáky, obrovské haly, ať už sportovní či zábavné, široké ulice a silnice i ve městě několikaproudové s kolejemi pro tramvaje a podchody do metra. A tak jsem toto město navštívila, díky Zuzce, která mi dala inspiraci svým článkem o motýlech v Botanické zahradě a Fata morgáně.

Je to už dávno, co jsem byla v nádherné a jarně rozkvetlé zahradě. Rozhodnuto! Auto bude doma a jede se vláčkem a metrem. Snad to zvládnu. Můj syn a vnuk se rádi přidali. Již při zakupování jízdenky mě čekalo milé překvapení. Paní za přepážkou mi nabídla víkendovou slevu, a tak zpáteční jízdenka mi ušetřila téměř polovinu peněz, proti jednotlivému jízdnému. Zamračená obloha se protrhávala a sobotní rychlík ujížděl ku Praze. Asi v polovině cesty dokonce začalo pokukovat sluníčko. Hurá, bude hezky.

Tak a Praha nás vítá. Metro jsme našli hned a cesta do Holešovic byla příjemná. Asi už moje vzezření budí dojem stařeny, protože hned při vstupu do metra se zvedla slečna a nabídla mi s úsměvem  místo. Pokračovaní bylo naplánované autobusem do Troji, ale hezké počasí a dost času nám vnuklo myšlenku jít pěšky. Nějakých pár kilometrů nás nemůže zaskočit. A tak jdeme na krásný nový trojský most. Je to nádhera. Vnuk byl překvapen a nafotil si nejen most, ale trojskou kapličku, řeku s remorkérem a po chvilce i parník. Chůze podle řeky byla příjemná. Lidé na kolečkových bruslích nebo děti s dospělákem na kolech. I na řece je živo. V loděnici několik vodáků a jeden dokonce trénuje na "divoké vodě"slalom. Voda zurčí a čím dál tím je divočejší.

Nový foťák v rukou vnuka už si natáčí rychlý průtok vody. Jé babi, co je to? To je trojský kůň. Překvapeni okukujeme zajímavou stavbu. Ještě si vyzkoušíme šlápnout do pedálu na zdejším šlapadle a už se blížíme k zámku a nahoru ke vchodu do ZOO. Tady bude hezké posezení. A co motýli? Jasně jde se hned do Fata morgány. Fronta asi 150 lidí nám sice na náladě nepřidala, ale nebylo to čekání marné. Nádhera motýlů, kytiček a rybiček včetně zajímavého kořene divného stromu určitě stálo za počkání. Ještě několik snímků na venkovní zahradě, okouknout vinici sv.Kláry a hurá na něco dobrého.

Posezení příjemné a rychlá obsluha nás nasytila,načerpali jsme nové síly a autobusem zpět do Holešovic. Jsme vůbec v Praze? Tady je pouze veliká krása všeho, ale nic tak gigantického, co mi vždycky připomíná "město veliké". Spousta fotek nám bude tento den připomínat a díky pěší túře budu věřit, že Praha není JEN město veliké, ale i město krásné s malými a příjemnými zákoutími s příjemnými a milými lidmi. Určitě se vrátím.

Trojský zámek a kouzelná ohromná zahrada nebude na chvilkové kouknutí. Tam budu potřebovat víc času. Tak někdy příště.

Fotodokumentace je zde.

Praha výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Mám také zkušenost z Tróje. I ma s dcerou jsme se vypravily na výstavu motýlů. Bohužel, zvolily jsme nevhodný den. sobotu odpoledne. Bylo dusno, cesta z parkoviště u ZOO byla pro mne velmi namáhavá, když jsme konečně vyšplhaly nahoru, byla fronta dle odhadu asi na dvě hodiny. Bohužel, to bylo nad mé síly,tak jsme se jen prošly bludištěm, daly si kávu u zámku a vrátily se k autu. Škoda, ale i tak to byl hezký výlet.
Alena Vávrová
Ráda si přisadím - i pro mne byla ve čtvrtek Praha kouzelná. Bylo navíc nádherné počasí a motali jsme se většinou po nábřeží a mostech a splnila jsem si přání projet se lodí po Vltavě.
Květoslava HOUDKOVÁ
Bleskem ze ZOO Praha: Nový přírůstek - mládě tapíra - je pruhované. V neděli 31. 5. - v 11.00 hod. bude opět vypuštěno do výběhu. Návštěvníci - kteří ho přivítají v pyžamu, nebo noč.košili - budou pozváni na občerstvení (zpráva z tisku = ověřte si!) Jezdím do ZOO již na 9.00 hod. = není moc lidí, ani vedro. Zvířata snídají - jsou čilá - neleží jen ve stínu ! - kolem poledne pak již ZOO opouštím. V Praze je mnoho zajímavých akcí - pokusím se včas o nich informovat.
Květoslava HOUDKOVÁ
Pocházím z Prahy - jsem ráda, že mnohé památky jsem mohla navštívit v mládí a za velmi příznivé ceńy vstupů. Postupem času je možno navštívit mnoho nových, dříve nepřístupných památek i krás - ale už s problémy = zdraví a drahé vstupné. Do Botanické zahrady a skleníku Fata morgana jezdím na zajímavé akce, v Z00 jsem velmi častým návštěvníkem. Všem připomínám: senioři do 70.let věku mají vstup za Kč 1.- pouze 1.pondělí/měs., nad 70.let v ž d y ! Já - že žiji blízko Prahy - nemusím ZOO zvládnout za 1 den, ale rozděluji si: za Kč 1,- vstoupím, vyjedu lanovkou a prohlédnu horní část - a domů. Podruhé střední část a napotřetí dolní ZOO. Zaplatím tedy 3 x Kč 1,- = podstatné je, že nejsem unavená !! - vždy příjemné.
Marie Novotná
Až teď,na stará kolena, vnímám okolí trochu jinak,než před lety.Jsem moc ráda,že moje obyčejné povídání se líbí.Děkuji za tyto Vaše kladné komentáře.
Hana Rypáčková
Dívat se na reportáž je tak pohodlné! Z Holešovic po cyklostezce- jste čiperové.
Dana Kolářová
Děkuji za kouzelnou procházku Kouzelnou Prahou.
Marie Magdalena Klosová
Milé připomenutí krás hlavního města.Prahu mám moc ráda a nikdy se mi neomrzí.Díky.
Lidmila Nejedlá
Tak to má být, hezké zážitky. Krásné foto jsi udělala a krásný vnouček Ti určitě pomáhal. A Ty a stařena? :):)
Zuzana Pivcová
To je dobře, Maruško, že vám Praha taky v něčem vyšla vstříc, někdy člověk ani netuší, kde může mít slevu, co se pro něj hodí, čeho může využít. A moc se mi líbí, že máš vnímavé oko, foťák a hlavně duši nejen v kraji, kde jsi doma. Umíš poeticky a přitom skromně zachytit krásy všude. Toho si cením, protože já už jsem tu někdy taková trochu všedně nevšímavá, a to je škoda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...