Foto

Konec legendy: Švýcarsko
přijde o fotky s bernardýny

25. 4. 2015

Švýcarsko se vzdává jednoho ze svých největších lákadel pro turisty: focení se s bernardýny pod horou Matterhorn. Úřady městečka Zermatt vyslyšely kritiku ochránců zvířat, podle nichž se s psími "modely" nezachází dobře, a dohodly se s místními firmami nabízejícími službu, aby tak již nečinily.

Podle místního starosty tak od příští zimy tato atrakce skončí. Ochránci zvířat označují dlouhodobě tento zvyk za nevhodný a tvrdí, že někteří psi držení za tímto účelem žijí v nedůstojných podmínkách. 

Psí huňáči byli vyšlechtěni v oblasti průsmyku Velkého Svatého Bernarda spojujícího Švýcarsko s Itálií a po celá staletí sloužili jako záchranáři lidí zasypaných lavinou. Jsou vyobrazováni se soudkem rumu na krku, z kterého se zachráněným dával doušek první pomoci. Traduje se, že si ze soudků rádi "přihnuli" i samotní bernardýni. 

kuriozity
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
Nádherné širokoúhlé snímky Alp doporučuji k prohlédnutí fandům vysokohorské turistiky a lyžování i 360° - www.alpen-panoramen.de
Miroslav Štorch
Přiznám se, že jsem do Švýcarska jezdil hodně často služebně a moc času na běhání po norách nebylo. Ale chápu, že k místním tradičním psům má hodně lidí kladný vztah. Můj švagr se vrátil po 30-ti letech ze Švýcarska na důchod do Čech a Bernského salašnického psa si přivezl sebou na své sídlo, kde má velký výběh, ale Alpy tam nejsou :-)
Hana Rypáčková
Ale když u horské chalupy,kde se ještě hospodaří mají přítulného bernardýna, to snad nevadí.Jen ty chudáky výdělečně činné na focení....
Miroslav Štorch
Souhlasím, protože to byl vždy klasický kýč s uměle vystavenými chudáky psíky pro větší příjmy majitelů. Psům je sice jedno, kde právě sedí, ale nastavovat je před Matterhornem bylo jako tam dát trpaslíka. Matterhorn je nádherná hora na jejíž vrchol jsme kdysi za mlada vystoupili a naštěstí jsme potřebovali jen horské vůdce a ne bernardýny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.