V Ivančicích začaly
Slavnosti chřestu

V Ivančicích začaly
Slavnosti chřestu

22. 5. 2015

V Ivančicích na Brněnsku začaly Slavnosti chřestu. Letos poprvé, ač jde už o 21. ročník, pořadatelé objednali chřest v Česku. Zatímco loni koupili čtyři tuny ze slovenských Vežkých Levárů, letos je to šest tun bílého a zeleného chřestu z Hostína na Mělnicku.

Více chřestu pořadatelé objednali díky výhodnějším obchodním podmínkám. "Společnost Český chřest se stala i partnerem slavností a nechce, aby se opakovala situace tři roky stará, kdy chřest došel. A ten, který se nespotřebuje, si odebere zpět. Zatímco dosud jsme si museli odebrat všechen, co jsme si objednali," uvedl organizátor Aleš Tureček. Loni přišlo 9000 lidí.

Vstupné je o víkendu na každý den 100 korun. Hlavní součástí jsou ochutnávky různých pokrmů z chřestu, se svými specialitami se zapojují nejen místní restaurace. Novinkou je ekologičtější přístup ke slavnostem. "Vždy jsme vyprodukovali velké množství odpadu, plastových kelímků, talířů a příborů. Letos je budeme mít z biologicky rozložitelných materiálů," řekl Tureček. K doprovodnému programu patří kulturní vystoupení, řemeslný jarmark či oblíbený WinePoint.

V Ivančicích se také v minulých letech činily pokusy obnovit pěstování chřestu. Podařilo se sehnat pozemek i pěstitele. "Ale od loňska jsme se nikam neposunuli a jednáme s majitelem pozemku o podmínkách," dodal Tureček. Chřest z Ivančicka zmizel na přelomu 60. a 70. let.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Mňam, taky bych si dala, jen tak s máslem.....
Elena Valeriánová
Miluji chřest, letos jsem ho zatím nekoupila. V lidlu měli dovoz a ten jsem nechtěla. Proč nemohou mít český? Když jsem byla před pár lety na Visu, tak jsme tam sbírali bylinky a toulali se po kopcích. Jednou jsme narazili na domeček a v něm mladá pani s miminem. Vše nám ukázala a říkala, že v dubnu tam mají lán chřestu, jen tak nadivoko. My tam byli v září a to jim kolem domu rostl zase fenykl a rozmarýn a ... no prostě balada.
Dagmar Bartušková
Chřest mám ráda přelitý rozpuštěnými máslem a s osmahlou strouhankou. Ale je dobrý i zapečený.
Hana Rypáčková
My dokonce jíme chmelové výhonky- vypadá to podobně.
Eva Balúchová
To je škoda Maruško,my ho máme taky na zahradě.Je výborný.Když se neřeže a vyroste z toho keř podobný asparátu,tak už je to vhodné jenom jako ozdoba do kytic :-))
Marie Foltýnová
Spargel jsemměla kdysi dávno na zahradě .Když začínal vyrůstat,tak výhonky vypadaly jako na obrázku.Tenkrát by mě nenapadlo,že jsou výhonky jedlé.Když z nich vyrostl keř,podobný asparátu,tak jsme větvičky dávali mezi květy do kytic.je to hezká ,jemná ozdoba.Ale ty výhonky chřestu jsem nikdy nejedla.
Eva Balúchová
Ivančice mám za humny,možná se tam zítra mrknu.Chřest mám nejraděj v polévce z mladou zeleninou.
Hana Rypáčková
Se sýrem na másle /nebo bešamelem/a kudrnku.Mám doma jen tu kudrnku.Ale čerstvou...
Alena Vávrová
Však já jsem mu také přišla na chuť v Německu při svém pobytu ve Schwarzwaldu. Kolem Rýna se pěstuje.
Zuzana Pivcová
Chřest mám ráda v různých podobách, ale stačí mi na másle. Když jsem chodila do kavárny Louvre na konverzaci s Němcem, tak tam vždy mívali na jídelníčku Chřestový týden. A což teprve v Německu! Od Berlína na východ byl Spargel všude.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...