Hormon lásky
působí jako alkohol

Hormon lásky
působí jako alkohol

18. 6. 2015

Jste opilí láskou? Jestliže se do někoho zamilujete a připadáte si, jako byste si obstarali opičku, na vině je zřejmě skrytá stránka hormonu lásky. Vědci z britské Birminghamské univerzity totiž odhalili významnou podobnost mezi působením oxytocinu, hormonu lásky, věrnosti a důvěry, a účinky alkoholu na lidské chování. Jejich výzkum se zakládá na několika studiích efektů oxytocinu a alkoholu a ukazuje překvapivou podobnost mezi účinky alkoholu a oxytocinu na naše jednání. Podle britských vědců se pod romantickou pověstí tohoto hormonu skrývá i jeho tajemná stránka.

Oxytocin je peptický hormon, který produkuje hypothalamus. Je známý tím, že hraje významnou roli při porodu a při utváření mateřského vztahu. Nedávno byla objevena jeho klíčová role při určování našich sociálních interakcí a milostných vztahů. Oxytocin posiluje altruismus, šlechetnost a empatii a činí nás více ochotnými věřit druhým.

„Shromáždili jsme značnou část dosavadních výzkumů týkajících se působení oxytocinu a alkoholu. Byli jsme doslova ohromeni neuvěřitelnou podobou mezi oběma složkami,“ vysvětluje Ian Mitchell z Birminghamské univerzity. Nervová spojení kontrolují způsob, jak přijímáme strach nebo úzkost, zejména v sociálních situacích, jako jsou například rozhovory nebo nutnost někoho požádat, aby odešel. Tam vzniká odvaha vyvolaná drinkem, ale také oxytocin podávaný v podobě nosního spreje má podobný účinek. Vědci ovšem varují jak před alkoholem, tak před přílišným množstvím oxytocinu podávanými "na kuráž". 

Avšak jak díky alkoholu, tak i díky oxytocinu mohou být lidé agresivnější a podezíravější vůči osobám, které považují za soupeře, a mohou k nim pociťovat nenávist. Tyto látky nás kromě toho mohou ovlivnit tak, že oslabí naši obezřetnost, a nám pak bude hrozit, že se vystavíme zbytečnému a velkému riziku. Jde však o významnou látku, která by mohla být využívána v psychiatrii. „Věříme, že náš výzkum může vnést nové světlo v pohledu na oxytocin a otevřít nové cesty k využívání této substance. Není to jen hormon lásky,“ dodává Ian Mitchell. 

láska
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Foltýnová
Ještě tak hormon lásky a doma se mnou nevydrží:-))
Lidmila Nejedlá
No vida, když není láska, použijeme nosní sprej...a hned je lépe na světě?
Alena Tollarová
Kam se alkohol na hormon lásky hrabe!!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.