Foto

Česká televize natáčí
film o životě Karla IV.

26. 8. 2015

Česká televize začala v těchto dnech natáčet historický film Hlas pro římského krále, věnovaný jedné z nejvýznamnějších osobností českých dějin, Karlu IV. Režisér Václav Křístek v něm mapuje období, kdy se jako mladý princ musí vymanit z područí dominantního otce a nalézt vlastní historickou úlohu.

Karla IV. hraje Kryštof Hádek, jeho manželku, Blanku z Valois, ztvární Tereza Voříšková a Jana Lucemburského Stanislav Majer.

„Zatímco tradiční obraz Karla IV. je v české filmové a televizní tvorbě spíše idylicky rozmarný, vzpomeňme jen známé filmy Noc na Karlštejně nebo Slasti Otce vlasti, naším cílem je co možná nejvěrnější reflexe jeho života a činů v intencích historického dramatu,“ uvedl producent snímku Jan Maxa. 

ČT snímek uvede v příštím roce jako příspěvek k oslavám 700. výročí narození Karla IV. Režisér Křístek chce ukázat, jak složitou cestu musel Karel IV. ujít, než se stal panovníkem nejen na českém trůnu, ale i v tehdejší Svaté říši římské. Mapuje význačnou část jeho života od dětství až po korunovaci římským králem. 

Hlas pro římského krále se bude natáčet v mnoha historických objektech, mimo jiné na hradech Švihov, Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále. Vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastní téměř tisíc dalších účinkujících, šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů. 

Hlavním motivem filmu je vztah mezi Karlem IV. a jeho otcem Janem Lucemburským v době plné intrik. „Matka Karla IV., Eliška Přemyslovna, má ve snímku důležitou,“ dodal režisér a scenárista Václav Křístek. 

Česká televize film Karel IV.
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Souhlasím s panem Tomášem Horáčkem, i když starší filmy mám ráda. Karel byl snad náš nejvýznamnější panovník, škoda jen, že nezůstalo to, čeho dobyl.
Vladka Steinová
Doplnění: hledala jsem ve svých materiálech, co ještě bylo natočeno o Kalru IV., a našla jsem film z r. 1978 "Smrt císaře a krále Karla IV," který mapoval poslední dny života římského císaře a krále českého Karla IV. V hlavní roli byl Martin Růžek, Václava IV.hrál O.Kaiser. V klubu filmových diváků zjišťuji, že se točí ještě další film s uvedením v r. 2016 a to pod režií Vladimíra Michálka - Karel IV. Zachytí období mladého Lucemburka Karla, když se stává českým králem.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vláda Karla IV. patřila k těm dobrým jaké kdy český národ měl.Tak se na film moc těším a věřím, že bude stejně úspěšný jako svého času Noc na Karlštejně.
Zdenka Jírová
Snad se to povede.Byla bych ráda, vláda Karla lV. mě velmi zajímá, je to asi nejslavnější doba českých dějin.
Vladka Steinová
Ano, v r. 2016 si připomeneme 700.výročí narození Karla IV. A v oblasti kinematografie budeme moci porovnat výsledek nového snímku s těmi, co již byly natočeny. V r. 1969 natočil režisér K. Steklý velmi dobrý film o mládí Karla IV "Slasti otce vlasti", kde mladičkého Karla IV. ztvárnil J.Hanzlík, první lásku a první manželku Blanku z Valois D.Kolářová a J.Lucemburského perfekltně zahrál Miloš Kopecký. A o něco později vynikající muzikál "Noc na Karlštejně" rež.Zd.Podskalského s V.Brodským a J.Brejchovou v hlavních rolích netřeba představovat. V tomto filmu se jednalo o čtvrtou manželku Karla IV., Elišku Pomořanskou.Věřme, že mladí herci Hádek a Voříšková se svého úkolu zhostí dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.