Domácí játrová paštika

Domácí játrová paštika

28. 8. 2015

Také máte rádi játrovou paštiku, ale nevěříte moc dnešním výrobcům? Je tu řešení, které jsem vyzkoušela a mohu vřele doporučit. Udělejte si ji doma sami, je výborná a víte, co jste si do ní dali. Je to navíc velmi jednoduchý recept.

Suroviny:
1kg drůbežích jater
200 ml šlehačky
1 máslo
1 střední cibule a 3 stroužky česneku
trochu čerstvého nebo sušeného tymiánu. pepř, sůl
asi 1 lžíce bramborové moučky / Solamylu/ rozmíchat v trošce vody
 
Postup:
Na 2/3 odměřeného másla zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku , česnek a tymián a přidejte očištěná rozkrájená játra a půl kelímku šlehačky. Duste do změknutí, ochuťte pepřem a solí, přidejte rozmíchaný Solamyl a nechte zahustit. Přidejte zbytek másla a šlehačky a vše rozmixujete. Máte-li rádi kousky jater, oddělte část směsi před mixováním a vmíchejte na konec.

Směs nalijte do formy, kterou vyložíte alobalem a můžete "vystlat" plátky slaniny. Vše necháme v lednici ztuhnout do druhého dne. Je vynikající s houskou nebo čerstvým chlebem.

Dobrou chuť. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Nedávno jsem zde dala recept na "Fofr těsto". Doplňuji využití: na Farmář.trhu koupím dobré škvarky (mají též ochucené), rozmělním robotem, vmíchám do těsta- mňam = napeču si chutné škvarkové placičky.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milé kamarádky, pokud se vám paštika povede, zkuste "paštikovou topinku" (sytá,rychlá - zvládne dítě i hladový chlap!) Postup: Krajíc z chleba (tvar veka, nebo malý kulatý). Střídku vyříznout (asi 1 cm od kůrky), otočit jako list knihy - tuto stranu potřít paštikou a odložit. Do nádobky si připravte rozkverlané vejce. Nejdříve smažte kůrku, pak do toho oválu/kruhu vlijte vejce (stačí 1/2) a než zcela zhoustne, "plácněte" do něj zpět střídku = tou paštikovou stranou. Celý krajíc pak podeberte, otočte a dosmažte jako topinku. Na vrch topinky můžete přidat oblohu: papriku, cibulku, trochu hořčice - dobrou chuť. Poznámka: 1 vejce = na 2 topinky. ( Já na to i nyní používám paštiku krájenou (staniol) - pro 1 os. si ji vyrábět nebudu). Recept dám dceři - pokud vyrobí, tak mi třeba kousek k ochutnání věnuje?
Jarmila Komberec Jakubcová
Paštiku jsem ještě nedělala ale zkusím to. Návod je zajímavý. Jinak já paštiku v obchodech nekupuji.Nevěřím výrobcům, že do ní nedávají separáty.
Zdenka Jírová
Paní Soňo, to radši, pokud se jedná o kupovanou paštiku, nechtějte ani vědět. Těch jater, ať již drůbežích nebo vepřových, je tam velmi málo, většinou je tam slezina a "náš nový přítel" - mletý separát. Máslo a šlehačku tam asi také nenajdete.
Soňa Prachfeldová
A víte paní Zdenko, že mě nikdy nenapadlo, z jakých jater paštika je ?
Zdenka Jírová
Paní Soňo, vždyť to nemusí být drůbeží játra - použijte vepřová, jen je budete muset umlít a déle dusit, aby byla měkká.
Soňa Prachfeldová
Játrovou mám také ráda, jen nemám ráda kuřecí játra. Návod je ale skvělý.
Zuzana Pivcová
Ačkoliv nejsem moc velký masožrout, přiznám se, že někdy dostanu chuť právě na játrovou paštiku, samozřejmě kupovanou. Tak si ji koupím a sním ji doslova za pochodu z krámu. Zbývá už jen ji sníst jako jedlík Baloun ze Švejka i se staniolem. Ta Vaše musí být zaručeně lepší!
Hana Šorejsová
Zdenko, vaše recepty mám ráda a stejně jako Olinka zkusím, děkuji.
Olga Štolbová
Už si píšu, vypadá to zajímavě a bude bohatě stačit z poloviny. ***

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...