Výroba červeného
vína po domácku

Výroba červeného
vína po domácku

24. 10. 2015

„Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl." Jan Werich (1905-1980).

Dobrý den, přátelé. Několik desetiletí jsem víno jen pila a nikdy mne nenapadlo, že ho budu jednou i vyrábět. Tedy, abych to upřesnila, spíše jen kibicovat při výrobě a kochat se na vinicích obtěžkanými keříky vinné révy. Víte, je to ohromný pocit, když na sv. Václava stojíte uprostřed vinice a rozhlížíte se kolem. Vítr vám cuchá vlasy a vy máte pocit, že se za chvíli objeví na koni Karel IV. s Buškem z Vilhartic, zasednou k dubovému stolu  a prohlásí - zprv trpké, zdá se...Začíná vinobraní. Je celkem brzo ráno, Karel s Buškem nikde, ale začínají přicházet kamarádi. Mirko, Zoran, Pero, Boris. Je malilinko chladno, ale za chvíli bude zase na krátký rukáv.

Chcete vědět, jak na Hvaru ve Vrbosce vyrábíme po domácku červené víno? Ano? Tak vám prozradím náš postup.

Základní proces výroby červeného vína má pět kroků: 1.sběr hroznů – 2.odzrnění – 3.kvašení – 4.lisování – 5.školení vína. Toto je úplně základní informace. Pokud jste neměli rádi chemii, můžete přeskočit následující popis výroby vína a jít rovnou do fotogalerie.

Na vinici máme bílé i modré hrozny. Červené víno vyrábíme z modrých hroznů. Bílé víno nevyrábíme, protože jeho výroba je složitější. Ale vždy se najde dobrá duše s kterou si víno vyměníme. Vinobraní je vždy velká událost. Na sklizeň si přijdou navzájem pomáhat všichni kamarádi, aby se mohlo ještě ten den odzrňovat. To se oddělí speciálním „drtícím" strojem třapina (stopka a lístky) od dužniny (bobulí). Jako když mlýnkem zpracováváte červený rybíz. Tomu se říká „odzrnění". Takto oddělené bobule (resp. mošt se šlupkami = to jsou narušené bobule) se nazývá „rmut". Rmut dáváme do 700 l kádě.

Při výrobě červeného vína se rmut lisuje až poté, co prokvasí spolu se slupkami.Kvašení trvá pět až sedm dní. Mohou se přidat kvasinky na podporu kvašení. Ve slupkách se nacházejí barviva, která se v průběhu kvašení dostávají do rmutu. A právě při tomto kvašení se musí směs promíchávat i v noci, aby slupky na povrchu nevyschly. To jsme se moc nevyspali. Víno šveholilo jako divé. Mysleli jsme, že se nám káď změní v Hrnečku vař!  Všimněte si na fotografii, že první den, když se zkouší cukernatost u rmutu, je šťáva z modrých hroznů ještě bíle zakalená a až později tmavě rudá.

Po prokvašení rmutu nastává lisování. Lisováním se oddělí mošt a vylisované slupky – „matoliny". Kvasící mošt je již tmavě rudý a je to náš starý dobrý burčák. Po vylisování se mošt zpravidla odkaluje, cedí. Pokud se cukernatost zvyšuje u červených vín, děje se to ihned po odzrnění, aby přidaný cukr kvasil spolu se rmutem. Ale letos měly hrozny vysokou cukernatost, cukr jsme nepřidávali.

Kvašením se cukr přeměňuje na alkohol za vzniku kysličníku uhličitého.

Poslední fáze výroby vína se nazývá školení vína. Je to proces manipulace vína od dokvašení až po přípravu k stáčení do lahví. Víno se předtím ještě speciálně stáčí z nerezových nádob do druhé nerez nádoby, a tím se oddělí víno od usazenin. Dále následuje filtrace. Čiření – oddělení bílkovin. „Proškolené" víno skladujeme v nerezové nádobě 500 l a pak již jen pijeme a stáčíme do lahví a lepíme etikety. Manžel je pečlivý  sklepmistr, a proto i víno je lahodné, leč docela brzo zmizí. To je zase tak trochu moje práce.  Bílé víno piji jen k rybám. Mám ráda červené. A jaké víno máte rádi vy?

Již Homér věděl, že k lidskému štěstí a k úsměvné pohodě patří prostřený stůl, víno a přátelé.

A na závěr, trochu klasiky: Jan Neruda: Balada o Karlu IV.

...to víno má svůj zvláštní ráz,
zprv trpké, ale milé zas —
......„„Nu vidíš, králi: tak náš lid!
Má duši zvláštní — trochu drsná zdá se —
však květe po svém, v osobité kráse —"

 


nápoje recepty víno
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Ahoj, děvčata! Tak doufám, že společně ochutnáme vínečko, tedy pokud něco zbyde...:))...jinak rozšíříme vinice..:)) Všem milovnicím dobého vína děkuji za ohlasy. Je to paráda! Chutná...:)
Jitka Mošovská
Ráda jsem si prohlédla obrázky.
Jitka Chodorová
Vando děkuji za příblížení výroby vína, můj vztah k vínku znáš, ale před rokem a něco, jsem přešla z červeného na bílé, zřejmě tomu byla na vině viróza, kterou jsem prodělala. Taky zajímavé, ale tvoje povídání je jistě zajímavější, budu se těšit na další, díky.
Květoslava HOUDKOVÁ
"Výroba domácího vína" nehrozí mně , ani rodinám dětí. "Úrodičku" stačíme kolektivně sezobat, ale snacha má vhodnou práci - v rodinném domku soukr. prodejnu "VINOTEKA" - www.vinotekakostelec.cz Já si u ní kupuji bílou-sladkou Pálavu, přidávám do dovážené sem vody Káranky. Vystačí k pití po delší dobu, nehrozí taková žízeň ( např. po limonádách) a určitě zdravější.
Soňa Prachfeldová
Vando, bezva popsané, nafocené, ale hlavně procítěné.No nám, se také urodily kuličky a bylo jich dost, ještě je i pro ptáčky. Výrobu nechám odborníkům, je to krásná práce a dobrý výsledek úžasný. Super !
Vladka Steinová
Dobrý večer, VANDA opět ukázala nejen své skvělé literární umění, ale rovněž nás zasvětila do tajů výroby vína ve Vrbasce na Hvaru, a to od primárních začátků až po konečný efekt. Kdo z nás toto zažije?Poutavý článek je ještě navíc zakončen ukázkou z balady o Karlu i.V a dokresen pěknými fotkami.Díky ,Vando, za popis, za poučení a i za vytvoření nálady nápoje, ve kterém je nejen síla, láska, ale i VERITAS-pravda.
Alena Vávrová
Hezké, Vando, díky. Připomnělo mi to mnoho roků, kdy jsme pravidelně jezdili dobrovolně a moc rádi pomáhat při vinobraní přátelům na Jižní Moravu. Nachodili jsme při tom po vinohradech hodně podzimních kilometrů, ti naši vinaři nebyli žádní troškaři. Velice nás vše kolem vína zajímalo a chodili jsme i míchat. Já spíš jako vděčný divák, ale můj muž na to měl postavu i fortel. Také jsme vyslechli několik příběhů, jak šel vinař sám do sklípku, kde mu bouřlivě kvasilo víno a už se živý nevrátil...právě díky vysoké koncentraci CO2. Ale jinak to byly krásné časy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá Vando napsala jsi zajímavé vyprávění, víno mám ráda a často jezdím do vinných sklepů na Moravě.Tvoje červené víno určitě ochutnám příští rok na Hvaru.Také na sv.Martina pijete mladé víno?A co je to za mladé děvče s košíkem hroznů?
Hana Rypáčková
Jdu na sraz třídy a dám si červené/Modrého Portugala/, jak jsi mi udělala Vando chutě. /Na procházce byl svařáček, aniž bych to tušila/.
Jana Šenbergerová
Je zajímavé "být při tom", i když jen zprostředkovaně na dálku. Pokud nám chutná, na barvě nezáleží. Já přesto dávám přednost čerstvým hroznům před těmi kapalnými, a tam mi na barvě nezáleží už vůbec. Nezpůsobují opilost, ale pokud jich sním víc, než snesu, mívám dost nepříjemný "cukrový šok". Naštěstí netrvá dlouho. Tak ať vám letošní víno chutná!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.