Tradiční štědrovečerní
rybí polévka

Tradiční štědrovečerní
rybí polévka

16. 11. 2015

Televizní reklamy nám neomylně a s dvouměsíčním předstihem připomínají, že „Vánoce, Vánoce přicházejí…“. Všechny nám nabízejí jen to nejlepší a jedinečné, co bychom sobě nebo dětem měli koupit a bez čeho se zaručeně neobejdeme. Netvrdím, že se bez toho, co vám chci nabídnout, neobejdete, ale za zkoušku to určitě stojí a mohu to doporučit.

Z mládí si pamatuji, že táta, coby vášnivý rybář, rybí polévku měl rád, a také nesměla chybět na štědrovečerní tabuli. Tuto tradici jsem přenesl i do nynějšího manželství a rybí polévku vařím pravidelně. Takže rybí polévka, smažený kapr, vinné klobásy a domácí bramborový salát se u nás staly tradicí.

Z nedalekého Žabakoru vylovené ryby putují do vedlejších sádek, kde jsou cca 2 měsíce s přítokem čisté vody bez potravy. Jsou dobře vyčištěné a po uvedené době nejsou cítit bahnem. Kupujeme kapra o váze 3 až 4 kg. Od kamarádky, která rybí polévku nevaří, dostáváme ještě hlavu a jikry nebo mlíčí. Kdo namítne, že kapr je přežitek, nebo kapra „nemusí“, má možnost výběru z několika dalších druhů sladkovodních ryb.

Tak tedy pojďme na to:

Vezmu hlavu (nebo dvě) a odstraním oči a hlavně žábry. Pokud bych to neudělal, bude polévka hořká! Vložím do hrnce, přidám nalámané 3 bobkové listy a celou větší cibuli. Můžete přidat odřezky s ploutvemi, a pokud z kapra neděláte podkovy, tak i vyříznutou páteř se zbytky masa. Alespoň já to tak dělám. Zaliji studenou vodou, aby vše bylo potopené, osolím a vařím do měkka, cca 3/4 hodiny mírného varu. 

Vnitřnosti, zbavené žluči, střev, sádla a případně zbytků sražené krve dám krátce povařit do jiného menšího kastrolku a po vychladnutí nakrájím na malé kousky. Vývar z vnitřností vyliji. Po uvaření hlav do změknutí polévku scedím do o něco většího hrnce a nyní začíná nejnapínavější část – obírání masa z hlav a kostí. Pozor na jemné kostičky, aby se nedostaly s masem do polévky. Maso po obrání, už vychladlé, také nakrájím na malé kousky. 

Na pánvi na másle lehce osmažím na jemno nakrájenou (ne nastrouhanou) kořenovou zeleninu (3 mrkve, 3 petržele - ne pastinák - a ½ celeru) a dám vařit do vývaru. Pokud byl kapr mlíčňák nebo jikrnačka s málo jikrami, tak lehce opražím na másle hrubou krupici a přidám vařit k zelenině, která už je téměř uvařená.

Do polévky k zelenině, případně s krupicí, dám nakrájené maso a vnitřnosti. Poté doplním převařenou vodou na celkové množství cca 4l polévky, podle chuti dosolím a nechám projít krátkým varem.

Jelikož polévku vařím v době zahájení prodeje vánočních kaprů a do Štědrého dne je daleko, tak ji Jitka rozdělí vychladlou do čtyř vymytých tetrapaků od mléka a postaví do mrazáku.

Na Štědrý den se už vařením nemusíme zdržovat a odpoledne už jen stačí potřebné množství přivést k varu, zahustit jíškou z másla a hladké mouky, a okořenit špetkou na jemno nastrouhaného muškátového oříšku. Při podávání ozdobíme petrželkou a osmaženými žemlovými krutony.

Dobré chutnání!

recepty ryby
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(3.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Radku, znovu jsem si přečetla a začala se těšit na Vánoce, protože kapří polévku miluji, jen ji dělám pořád podle našeho rodinného receptu. Hlavy ráda nechám zájemcům, kteří ji vaří podobně jako vy. Poslední dva roky se nám nepovedlo koupit mlíčňáka (mlíčí mám mnohem raději než jikry, ty mi chutnaly jen v uzenáčích, ale už v nich nejsou :-( ), zato jikry z jedné ryby vážily kolem půl kila. Díky za připomínku a i letos si na vánočním menu pochutnejte. :-)
Zdenka Jírová
Tak to vaříme skoro stejnou polévku, včetně postupu práce. Já ji ale dělám čerstvou na Štědrý den a stejnou vaří i moje dcera.
Radovan Cakl
Paní Ingrid, já říkám "Co se v mládí naučíš, nedá se zapomenout". Vnitřnosti vařím odděleně a krátce. Vývar je kalný a vylévám ho z důvodu, že je v něm vyvařeno nejvíc škodlivin. Co se týká pachuti bahna, tak to není kůží, ale nedostatečným vyčištěním mezi výlovem a distribucí. Kůži považuji za největší pochoutku. Řízky dělám z čerstvého kapra a zmrazit dávám usmažené. Protože v mém dětství v domácnosti mrazáky nebyly, tak z nových informací vím, pokud syrového kapra s kůží zmrazíte, tak po jakékoliv tepelné úpravě je kůže těžko poživatelná. Nikomu svůj názor nevnucuji, jen píši to, co mám vyzkoušené.
Ingrid Hřebíčková
Dobrý den pane Cakle, se zájmem jsem si přečetla vaši rybí polévku. Jen mne překvapilo, že vývar z vnitřností vylijete. Kdysi dávno jsem absolvovala kurz vaření a tam nás učili, že vývar z vnitřností ponecháváme. Tím nechci říct, že děláte chybu, jen to, že podle mého receptu ji vařím již léta a je taky dobrá. Co se týká kapra, moje neteř kapry bytostně nesnáší, a tak jsem se naučila stahovat kaprům kůži, když připravuji kapra smaženého. Je to práce, ale kapři potom nejsou cítit bahnem. Jedině tak ho neteř dokáže sníst. Obdivuji každého muže, co se umí postavit k plotně, takže obdiv patří i vám.
Hana Müllerová
Recept je úžasný a mě hlavně vůbec nenapadlo ji uvařit takto dopředu,protože potom na štědrý den je to docela fofr,aspoň u nás. Na vánoce se již moc těšíme, díky zua navodění atmosféry :):)
Soňa Prachfeldová
To je hotový obřad, také jsem ji dělala podobně, ale naši ji nemusí, tak ji nedělám pravidelně
Jitka Valachovičová
Dobrý večer, jsem tu úplně nová...rybí polévka vařím podobně v tom největším hrnci, co doma mám, protože ji máme moc rádi. Jíme jí klidně i k snídani a nikdy se nám nepřejí, už se na ni moc těším. Však Vánoce jsou za rohem....přeji všem hodně klidu a pohody! Jitka
JANA NOVA
Takto vařím podobně rybí polévku i já. Fajn na tom je, že smažená na jemno nakrájená zelenina jakoby pohltí rybí chuť i vůni a tak ji mohou s chutí snís i zapřísáhlí odpůrci ryb. Koření dodá příjemnou vůni. Dobrou chuť všem co to chtějí také zkusit.
Jitka Chodorová
Vařím rybí polévku obdobně, většinou na Štědrý den ráno, ale bohužel jen pro sebe, nikdo jiný z rodiny jí nejí. Navodil jsi Radku opravdu příjemné téma. Dobrou chuť všem.
Elena Valeriánová
Zapomněla jsem napsat, že já tu moji polévku vařím na Štědrý den ráno (dopoledne) a k večeři ji ohřeju, to už je pěkně rozležená a chutná...ááá

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...