Frida: zpěvačka ze skupiny
ABBA s nelehkým osudem

Frida: zpěvačka ze skupiny
ABBA s nelehkým osudem

15. 11. 2015

Nepříliš idylické dětství, obrovský úspěch v showbyznysu, vstup mezi šlechtickou smetánku, ale také osobní tragédie, život v ústraní a zájem o charitu. Tak by se dala ve stručnosti shrnout životní pouť zpěvačky Anni-Frid Lyngstadové, někdejší členky legendární švédské kapely ABBA. Fanoušky odnepaměti zvaná Frida slaví v neděli 15. listopadu sedmdesáté narozeniny.

V hudební branži to byla zřejmě obchodně nejlépe namíchaná čtveřice: dva muži od B - Björn Ulvaeus a Benny Andersson, a k nim dvě ženy od A - Agnetha Fältskogová a Anni-Frid Lyngstadová. První navíc nesmělá blondýnka a druhá - dnes již bývalá tmavovláska. Skupina ABBA zaplavila svět řadou hitů a ovládla diskotéky. Frida měla v té době už za sebou kariéru zpěvačky v různých menších skupinách a byla připravená na nový život. "Už mi nikdo nebude připomínat minulost," řekla.

Narážela tím na svůj původ: je totiž norským "árijským dítětem války". Narodila se 15. listopadu 1945 mladé norské dívce z poměru s německým vojákem. Fridin otec byl krátce před koncem druhé světové války z norského přístavu Narvik odvelen a jeho dcera žila až do roku 1977 v přesvědčení, že zahynul na lodi cestou do Německa. Poprvé se setkali až po 32 letech, kdy byl Fridin otec ženatý v německém Karlsruhe a měl další dvě děti. Jeho existenci pomohl odhalit až bulvární tisk.

V roce 1978 se Frida podruhé provdala. S Anderssonem, s nímž již předtím žila sedm let na "psí knížku", spolu oficiálně zůstali jen tři roky. Kromě hudební kariéry vychovávali také své čtyři děti z předchozích vztahů (Hanse a Lise-Lotte, Helen a Petera). V roce 1983 se ABBA oficiálně rozpadla, mimo jiné také možná i proto, že Agnetha si s Fridou vůbec nerozuměly. Té prý také leželo v žaludku, že novináři se většinou více zajímali o sexy zadeček křehké blondýny než o její zpěv. Naposledy ABBA koncertovala v roce 1986, v devadesátých letech několikrát odmítla nabídky na návrat, v jednu dobu byla ve hře dokonce miliarda dolarů.

Sólová kariéra

Frida se však rozhodla nezahálet a do sólové kariéry naskočila rovnýma nohama, když ve spolupráci s producentem Philem Collinsem natočila desku Something's Going On (1982). Nebylo to sice tak dobré jako tvorba její bývalé skupiny, ale skvělí muzikanti a skladatelé pro ni udělali mnoho. A tím to také skončilo. Další desku Shine (1984) už natočila doma ve Švédsku - na dalších nahrávkách zpívá jen ve švédštině.

Na začátku 90. let ji švédská královna Silvia seznámila s o čtyři roky mladším německo-švédským princem Ruzzem Reussem a Frida si ho vzala. "Nikdy jsem neměla moc štěstí, teď to bude jinak," nechala se slyšet po svatbě. Neměla však bohužel pravdu. V roce 1997 jí při autonehodě v USA zemřela dcera Lise-Lotte. Frida se poté ujala výchovy malého vnuka Jonathana. Jen rok poté nečekaně prohrál boj s rakovinou i její manžel.

Lyngstadová od té doby žije v tichosti v luxusním ráji zvaném Zermatt ve švýcarských Alpách. Nouzí rozhodně netrpí. Úspěšně investuje na burzách a její jmění má dosahovat 1,7 miliardy švédských korun (v přepočtu šesti miliard Kč). Na otázku zda ještě někdy vzpomíná na skupinu ABBA, odpovídá: "Ne, mám na starosti důležitější věci". Myslí tím třeba ekologii, ve které se angažuje. Jejím partnerem je v současnosti Brit Henry Smith, potomek zakladatelů britského knižního řetězce WH Smith.

K renesanci fenoménu ABBA přispěl v posledních letech muzikál Mamma Mia!, který měl v roce 1999 premiéru v Londýně a představil se i v pražské O2 areně. Při švédské premiéře v roce 2005 se na veřejnosti sešla ABBA v kompletním složení - poprvé po 20 letech.

Úspěch slavila také filmová verze muzikálu z roku 2008, ve které zazářili Meryl Streepová, Pierce Brosnan, Colin Firth nebo Julie Waltersová.

hudební legendy zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Nejsem znalec ani fanda různých skupin, ale báječnou ABBU mám ráda dodnes, film MAMMA MIA jsem viděla již 4x - nepřekouká se! Bohužel, muzikál v Kongresovém centru mne velice zklamal - silná hudba k "přeřvání" velkého prostoru - částečně i doupravená, text písní přehlušen, zpěv občas falešný atd. (Vstup+autobus skoro Kč 900,- = už nikdy). Myslela jsem, že to zklamání souvisí s mým věkem, ale litovali i účastníci o 1-2 generace mladší.
Zdenka Jírová
ABBA byla báječná, dones ráda slyším její písničky. Śkoda, že se rozešli, mohli nahrát ještě řadu hitů.
Marie Foltýnová
Švédskou skupinu ABBA jsem milovala a jejich písničky se mi líbí i dnes.Škoda,že se skupina rozešla.Mohli ještě nahrát spoustu krásných písní.Také jsem četla krutý osud zpěvačky Anni-Frid .Blahopřeji jí k dnešním narozeninám a přeji už jen vše dobré.Zlého si užila dost.
Hana Šorejsová
Velká bojovnice a sympatická zpěvačka, nikdy nic nevzdala, za to ji patří dík . O jejím osudu jsem četla už kdysi. Přeji hodně zdraví k jejím narozeninám !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.