Když mi bude šedesát čtyři: píseň When I´m sixty four

Když mi bude šedesát čtyři: píseň When I´m sixty four

30. 11. 2015

Kdysi dávno jsme obdivovali krásné melodické písně skupiny Beatles a zkoušeli jsme si překládat jejich texty. Tehdy jsem velmi rád hrával jejich melodie na kytaru. Mezi nimi mne zaujala nenápadná písnička s humorně zamyšleným textem i melodií, kde se zpívá o mladém muži, který uvažuje jaký bude jeho život, až mu bude 64 let.

Bylo mi tehdy 18 let a nedovedl jsem si představit, jaký bude můj život, až mi bude o čtyřicet šest let více. Tehdy ještě muži odcházeli do důchodu už v šedesáti letech a můj dědeček byl po šedesátce vitální muž, se kterým jsme chodili do lesa na dlouhé vycházky při hledání hub a jezdili jsme s ním na kole na výlety. Tak nějak jsem si představoval i sebe na vycházkách a vyjížďkách s vnoučaty.

V letošním roce jsem se dožil věku uvedeného v písničce a už mám jasnou představu jak se dá v českých podmínkách žít. Podobně zní i část písňového textu po překladu: Pracovat na zahrádce, vyrývat plevel, kdo by mohl žádat víc?"

V textu se obrací ke své budoucí partnerce: "Budeš také starší. A když řekneš jediné slovo, zůstanu s tebou. Můžeš plést svetr u krbu. V neděli ráno si vyjedeme na projížďku... Můžeme si odtrhnout od úst - vnoučata na Tvých kolenou. Budeš mě stále potřebovat... až mi bude šedesát čtyři?

Předčasná úmrtí ve skupině Beatles

Bohužel John Lennon zahynul rukou duševně nemocného fanouška v pouhých čtyřiceti letech (1980) a George Harrison na rakovinu v 58-mi letech v roce 2001. Ti dva se nedožili ani šedesáti let. Paul McCartney zpíval na ceremoniálu olympijských her v Londýně 2012 a skládá hudbu dodnes, včetně oratoria pro symfonický orchestr. Ringo Star V roce 1998 natočil album Vertical Man s řadou pozoruhodných hostů (Ozzy Osbourne, Steven Tyler, Alanis Morissette). V dubnu 2015 byl uveden do Rokenrolové síně slávy v kategorii Ocenění za hudební dokonalost.

 

Beatles hudba zábava
Hodnocení:
(4.3 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
Asi angličtináři měli školení jak přiblížit angličtinu studentům paní Přibová 8-) Naše angličtinářka s námi překládala známou písničku Beatles " Hey Jude", kde mimo jiné kritizovala jejich špatnou výslovnost - např. u slovíčka "better" - ale je to jejich nedbalá liverpoolská výslovnost :-) https://www.youtube.com/watch?v=DCazMqCJVMc
Michaela Přibová
Pane Štorchu, děkuji za milý článek. Připomněl mi hodinu angličtiny, když nám lektorka přinesla tento text písně. Will you still send me a Valentine? Bylo mi 18 let a svátek Valentina jsme nikdo neslavil. Celou píseň jsme si přeložili a dodnes ji umím. Děkuji.
Blanka Hlobilová
Zrovna včera, při výpadku UPC jsem oprášila svá CD a celé pozdní odpoledne a večer jsem si je pouštěla. Začala jsem hity 60. let, potom to byl můj oblíbený Vivaldi, dále české koledy a na závěr jsem oprášila CD Beatles. Sousedi si asi mysleli, že jsem se zbláznila. Vánoční atmosféra na mě koukala z každého rohu. Bylo to príma.
Hana Rypáčková
Já fanynka veliká i Milan , který sháněl desky...Stále mám knihy a časopisy ,skladby. V Anglii po stopách Beatles...Kde jsou ty časy. Ráda si ještě poslechnu. Tuhle zrovna nemusím...Asi to tehdy byl moc vzdálený čas..
Zdenka Jírová
S Beatles jsem se seznámila ve svých 16 letech, kdy jsem začala chodit s mým budoucím manželem, Měl babičku v Západním Německu a ta mu posílala deky s tehdejšími hudebními hvězdami, mimo jiné i s Brouky. Poslouchali jsme spolu Radio Luxemburg. Mám krásné vzpomínky na tu dobu a jsem ráda, že "zlatá šedesáta" jsem si mohla prožít při jejich vzniku.
Jana Šenbergerová
Jediná skupina, o které něco vím, a dokonce znám i jména jejích členů. Pěkná vzpomínka i písnička. Také jsem kdysi nečekala, že se tak rychle přehoupnu přes těch tehdy vzdálených čtyřiašedesát. :-)
Libor Farský
To je zajímavé, kolik nás bylo broučích fanoušků a fanynek. Díky za milou vzpomínku.
Hana Šorejsová
Míro, moc hezky napsané, nyní jsem dočetla a udělalo mi to velkou radost. Děkuji, Beatles byli taktéž mí "Brouci", na kterých jsem vyrostla a dodnes si je pouštíme k poslechu i s vnoučaty.
Miroslav Štorch
Díky za komentáře i přání k narozeninám, ale ty jsem měl už v září. :-) Šlo mi jen o to číslo v textu písničky, která je opravdu jen jako jednoduchý popěvek bez velkých melodických nápadů. Ale ten text je docela výstižný.
Lidmila Nejedlá
Pane Tomáši, díííííííííky!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...