Můj seniorský život: Starobní důchodce jako nadávka
Ilustrační foto: pixabay.com

Můj seniorský život: Starobní důchodce jako nadávka

18. 8. 2020

Jednoho dne jsem obdržela obsílku od Správy sociálního zabezpečení. Měla jsem se dostavit a dodat podklady pro výpočet starobního důchodu.

Zvedl se mi žaludek jak z tohoto odporného výrazu, tak ze skutečnosti, že už je to tady. Jak se na to vůbec někdo může těšit? Možná nějaký zazobaný restituent, ale ten už stejně dávno nedělá a povaluje se někde na rodinném panství v lůně přírody.

Který sprosťák takový výraz vymyslel? Jak si jen mohl dovolit jednoduše označit člověka za starobu? Jak nedůstojné a ponižující! Člověk přeci může být normálně v penzi, na odpočinku, ale ještě ne na věčném, dokonce i v důchodu. Dala jsem si práci a vyhledala na internetu, jak decentně titulují takto potrefené jedince v cizině: Penzioner, Rentiér, Rentner, Pensionato.

Takže to musel formulovat nějaký český zamindrákovaný budižkničema.

U nás doma tento termín funguje jak nadávka. Když mě syn chce vytočit, nazve mě starobním důchodcem.

Pravda, naše společnost úctu ke stáří a ke zkušenostem vůbec nemá. Už s padesátníkem se téměř nikde nepočítá.

Čím je vlastně definovaná staroba? Jistě věkem. Ale v šedesáti je jeden plný energie a druhý troska, která neudrží myšlenku a možná ani stolici.
Na úřadě jsem s opovržením hleděla na úřednice, které vůbec nemůžou za to, že já jsem starobní důchodce.

Ještě s větším opovržením až s nevěřícným úžasem jsem později hleděla na sumu, kterou mi za celoživotní tvrdou dřinu vyměřili. Jen s tou, bez práce, bych brzy toto pojmenování naplnila skutkovou podstatou.

Multikina poskytují starobním důchodcům slevu na představení. Když není nikdo na blízku, koupím si důchodcovský lístek, abych měla aspoň nějakou satisfakci.

Zajímavá situace často nastává při návštěvě výstav. V kase tam sedávají ještě větší „báby“ než já a ty se zpravidla jízlivě zeptají, zda si přeji seniorskou vstupenku. Dovedu si živě představit, jak se v duchu škodolibostí celé tetelí. V takových případech se zachovám podle momentální nálady a tudíž i duševního rozpoložení. Buď rezignuji a vezmu seniorskou nebo se ve mně vzedme vlna ješitnosti a hrdosti: zaplatím dvojnásobek a tetelím se zase já, jak jsem bábu převezla. Pokouším se brát to jako hru, ale nějak se to pokaždé nedaří.

Mohla by to být zajímavá otázka jak pro psychology, tak pro tvůrce úředních termínů.

Sebevědomý a tudíž pravděpodobně aktivní senior by byl přeci pro společnost docela výhra, nebo snad ne?

 

Můj seniorský život
Hodnocení:
(3.7 b. / 40 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
I60- ka je takový pohodový portál, nebo byl, dosud jsem se tu setkal jen s přátelskými příspěvky, proto jsem překvapen kde se tady vzali všichni tihle diskutéři, které jsem tady ještě nikdy neviděl. Doufám, že takováto diskuze je tady výjimkou.Nutno podotknout, že tyto emoce" byly docela zbytečné.
Jan Ciprys
Myslím si že by autorka článku měla vyhledat psychologa aby ji pomohl s problemy které má.Jsem taky starob.důchodce ale mám jine starosti než jak je člověk v pokročilém věku nazýván.
Helena Lexová
Po přečtení článku,který se mi mimochodem moc líbil,jsem si přečetla reakce čtenářů a musím říci,že jsem hodně zklamaná.Místo diskuze často výpady proti autorce článku.Z tohoto diskuzního fóra vyprchala dřívější pohoda a nadhled.
Ján Zábranský
Ještě si přidejte k označení starobní důchodce zařazení do do tzv. ohrožené skupiny a strop opovržení člověka je dosažen.
Věra Lišková
Jistě by šlo nazvat důchod přívětivěji, třeba zásluhový důchod, neb na něj odvádíme celý pracovní život pojištění. Staroba není pro šedesátníka vhodný název, paní doktorka má pravdu.
Olga Škopánová
Musím říct, že ani mě se název "starobní důchodce" nijak zvlášť nelíbí. To že jsem v důchodu jsem nebrala jako tragédii do doby než mě můj zaměstnavatel něžně upozornil, že už jsem stará, že teď budu určitě hodně nemocná a proto že už se mnou nepočítají a že bych dobrovolně měla uvolnit místo mladším.
Zdenka Jírová
Nevím, proč se dotyčná dáma tak zlobí, že úřady její žádost nazvaly " starobní důchod". To proto, že existuje ještě důchod invalidní. Je to čistě úřední název k rozlišení obou.Jinak mě vůbec neuráží, že jsem důchodkyně neboli seniorka a klidně si říkám o slevu. Pracovala jsem 41 let, pak ještě několik let na zkrácený úvazek.Svou penzi jsem si zasloužila, tak proč se měla stydět.Jsem aktivní, život vidím pozitivně i s jeho problémy.Nedávno jsem si byla vyřídit něco v pojišťovně. Pán, který se mi věnoval mi nabídl nějaké spoření na 10 let, lákal mne na dobře investované peníze. Usmála jsem se a řekla, že to už je pro mne moc dlouhá doba vzhledem k mému věku. On se divil a ptal se mne na věk. Když jsem mu řekla, že je mi 75 let, nechtěl mi to věřit, ukázala jsem mu občanku. Docela mne to potěšilo / a kterou ženu ne /a byla jsem na sebe tajně hrdá, že vypadám mladší. Mám stejně starou přítelkyni, jen o pár měsíců mladší a ta se stále nechce se svým věkem smířit. Řekla mi :" Já stejně budu říkat, že je mi 69 a ne 75." Musela jsem se jí smát. Takže se za svůj věk nestydím, naopak jsem na něj hrdá. Důležitá není číslice, ale celková kondice, hlavně duševní a tělesná.
J. K
Víc než to že mi vyplácí stát starobní důchod mě uráží to, že by mě někdo nazval seniorem. To slovo senior je dehonestace starých lidí nejvyššího řádu. Jsem už nějaký rok v důchodu a stále pracuju, děl co mě baví a co mě nezatěžuje víc než bych chtěla, myslim, že příležitosti je okolo plno, daleko víc než pro padesatniky. A prosím, neurážejte nás oslovením senior, děkuji.
Marta Badalcová
Q důchod se musí žádat,nikdo nikoho nevyzývá,a s padesátníkem se nikde nepočítá-oni totiž již padesátníky nejsou,ono ten název padesátník také může někoho urážet JÁ,jsem starobní důchodce HURÁÁÁ
Božena Vostalová
Paní Mudr. Vlasta Syslová Vám asi už odepisovat nemůže.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.