Miroslav Donutil: Provázek, Národní i maršál Malinovskij
REPRO: ČT

Miroslav Donutil: Provázek, Národní i maršál Malinovskij

6. 2. 2016

Svoji divadelní kariéru začínal v divadle Husa na provázku, kde účinkoval již během studií herectví na brněnské JAMU. Od roku 1990 byl také členem činohry Národního divadla, kterou v roce 2013 opustil, nadále zde ale hostuje. Popularitu mezi širokou diváckou veřejností si získal desítkami nezapomenutelných televizních a filmových rolí a je ceněn také jako vypravěč lechtivých historek. Osmkrát zabodoval jako vítěz kategorie herec v anketě TýTý a za rok 1998 se stal držitelem Českého lva za výkon ve snímku Věry Chytilové Pasti, pasti, pastičky.

Oblíbený herec Miroslav Donutil slaví 7. února oslaví 65. narozeniny.

Rodák z Třebíče nastoupil do stálého angažmá v Divadle Na provázku v roce 1973 a ukončil ho až v roce 1990 přestupem do Národního divadla. Donutil patří do silné herecké generace, která se začátkem 70. let zrodila právě v Brně. K Donutilovým spolužákům patřili Pavlové Zedníček a Trávníček či Svatopluk Skopal, o pár ročníků výše studovali Bolek Polívka nebo Jiří Bartoška.

V povědomí brněnského publika zůstávají jeho úlohy v kultovní Baladě pro banditu i dalších inscenacích. Z divadelního příběhu o Nikolovi Šuhajovi vyšel režisér Vladimír Sís, který v roce 1978 muzikál převedl na filmové plátno (opět s Donutilem).

Během působení v pražském Národním divadle ztvárnil téměř dvě desítky rolí, z nich však pouze několik komediálních. V současné době ho mohou diváci vidět v Národním divadle jako Truffaldina ve Sluhovi dvou pánů a Jakuba Buška ve Stroupežnického Našich furiantech. Hra Sluha dvou pánů měla premiéru v roce 1994 a když začal Donutil v září 1994 situační komedii Carla Goldoniho z roku 1745 s režisérem Ivanem Rajmontem zkoušet, bylo mu 44 let.

Donutil hrál například ve filmech Tankový prapor, Černí baroni, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Pelíšky, Želary nebo Román pro ženy. Z Pelíšků, kde ztvárnil kovaného komunistického lampasáka, si asi všichni pamatují legendární přípitek „maršál Malinovskij“.

Hrál také v mnoha seriálech, věnuje se i dabingu a populární je také jako vypravěč. "Dobré je to, že u nás se může míchat práce v televizi, ve filmu a divadle, což ve světě není běžné. Já osobně upřednostňuji, když se to střídá," řekl před lety Donutil, který vydal několik knih a zvukových nosičů. 

Miroslav Donutil je od roku 1977 ženatý, s manželkou Martinou mají dva syny. Mladší syn Martin se také věnuje herectví. Prostor k pomyslnému hereckému souboji Miroslava Donutila a jeho syna Martina vytvořila Husa na provázku v inscenaci Amadeus, ve které starší z Donutilů hraje Antonia Salieriho a Donutil mladší Wolfganga Amadea Mozarta.

 

divadlo film herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Výborný herec , včera odpoledne jsem se dívala a on a paní Bohdalová excelovali. Že někdy mají něco slabšího i to k tomu patří.
ivana kosťunová
I mě se zdál p. Donutil v této roli nepřesvědčivý. Ale těžko soudit, viděla jsem jen dva díly, zlákalo mě právě jméno Donutil. Ale jak je vidět, on sám má z té role dobrý pocit, a jsou určitě diváci, kterým se v roli Doktora Martina líbil. Jsme lidé různí a to je dobře. Jinak by byla nuda.
Jana Slavíková
Paní Jírová, dovolím si malou opravu - seriál se jmenuje Doktor Martin a není podle německé předlohy, ale podle britské. I v původní verzi byl doktor velmi necitlivý. A přesto Miroslav Donutil podle svých slov s radostí natáčí druhou řadu.
Zdenka Jírová
Pana Donutila mám ráda, je to skvělý herec a výborný vypravěč, jeho povídání mám na CD a občas si je ráda poslechnu. Jediná role, kde se mi nelíbil, byl seriál ČT Doktor z hor, ale to bylo asi tím, že nebyl dobrý ani ten seriál, byla to špatná kopie německé předlohy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Pokud někoho můj názor více zajímá - mohu odpovědět, ale jen přímo té osobě = na její mail.
Jana Slavíková
Paní Houdková, máte pravdu, že každý máme nárok na svůj názor a váš názor mě prostě zajímal, protože občas se v diskuzi stává, že názor diskutujícího někoho zajímá. Slibuji vám, že to dnes směrem k vám bylo poprvé a naposledy.
Alena Várošová
Donutila mám ráda,líbí se mi v jakékoliv roli a je to dobrý bavič.
Květoslava HOUDKOVÁ
Pro Janu Slavík.: NEPROZRADÍM - proč bych to dělala? Každý má právo na svůj názor a o žádnou příp. diskuzi nemám zájem.
Marie Foltýnová
Pořady Miroslava Donutila,sledujeme moc rádi.I ve filmech je nepřehlédnutelný.Líbil se mi film Pasti pasti pastičky.I ostatní filmy ve kterých hrál jsou na výbornou.
Lenka Hudečková
Zrovna včera večer jsme se dívali na nějaký jeho pořad. Je to všestranný člověk pro televizi - hraje, zpívá, moderuje pořady...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.