Stavění májky - společenská událost
FOTO: autorka

Stavění májky - společenská událost

2. 5. 2016

V našem malém městě patří stavění májky mezi společenské akce, zrovna tak jako stavění vánočního stromu nebo reprezentační ples města. 

Dneska se konečně udělalo hezky a relativně teplo proti dnům předešlým, tak se na našem náměstí sešlo mnoho lidí. Hlavně těch ze sídliště, kteří nemají kde si udělat vlastní oheň a opéci buřtíky.

Také přišli rodiče a příbuzní našich mažoretek. Kroužek je zde otevřen teprve od října 2015, ale děvčátek, které okouzlil tento taneční sport, je zde mnoho. Ty dneska vystupovaly na náměstí a jejich vystoupení bylo opravdu krásné. Holčičky jsou tam od školkového věku až po vyšší ročníky základní školy. 

Na našem náměstí zakotvilo pár stánkařů s perníkovými srdci, cukrovou vatou a také hasiči postavili stan a opékali nezbytné klobásy, které jste mohli zapít pivem i nějakým nealko.

Muziku, jako na všech společenských akcích u nás, zajistila školní dechovka, patřící pod ZUŠ Toužim.

Po vystoupení mažoretek a několika skladbách dechovky konečně došlo na samotnou májku. Její stavění měli na starosti dobrovolní hasiči našeho města.

Viděla jsem tutu akci na živo poprvé a docela mě překvapilo, že postavit májku není žádná sranda. Asi deseti chlapům v hasičské uniformě to trvalo bezmála půl hodiny.

Přiletělo se na to podívat i hejno holubů, kteří sídlí z druhé strany náměstí. Jen naši čápi měli dnes jiné starosti. Odpoledne jsem je přistihla při páření :-).

Myslím, že se společenská akce v našem městě povedla, a věříme, že nám májku přes noc nikdo neuřízne, jak tomu bylo po tři minulé roky.

Hudlenka

Můj příběh tradice
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květa Křivohlávková
Pěkné
Jitka Valachovičová
Leni, je to pěkná tradice, já to pamatuji z doby, kdy jsme bydleli na vesnici, za Berounem - pletly jsme věnečky, dělaly občerstvení, i májka byla, hudba a velká legrace. Ve městě už se to nedrží. Díky za připomenutí!*****
Lenka Hudečková
Děkuji všem za reakce :-) Hanko, o čápech budu pokračovat, ale až zjistím, zda jsou mláďata...již jsem jeden článek v dubnu vydala...http://www.i60.cz/clanek/detail/14835/priletel-cap-jaro-je-tady
Hana Lancová
Velmi pěkná reportáž. Taky by mě zajímal výsledek "čapí aktivity". :-)))
Hana Rypáčková
Hezký zvyk. Nad vesnicemi májky vlají a někde i u domků ve městě...Vatry nevymizely . Taky se místo čarodějnic údajně konalo:"Zapalte ohně na horách" To se ovšem taky líbilo...Oheň je oheň. Pěkná reportáž Lenko...To zvíhání moc pěkně zachyceno...
Zdenka Jírová
To je hezké přivítání máje.
Alena Vávrová
Pěkná reportáž. Věru, ani nevím, že by se u nás ještě májka stavěla, v dřívějších dobách to tady bývala záležitost Baráčníků.
Hana Čadová
Lenko u nás na vesnici, kam jezdím na víkendy se tento rok obnovila tradice (asi po 5ti letech) a májka se stavěla. Také vyla vatra. Májku jsem s omladinou od večera do rána hlídala. Šla jsem od májky v 6 hod ráno. Bylo trochu chladněji, ale při ohni, nějakého pití a hezkého povídání zima nebyla. Májku nám nikdo nepodřízl!
Lenka Hudečková
Děvčata a děkuji za reakce :-)
Lenka Hudečková
Na tyhle akce našeho města chodím i z důvodu toho, že píši kroniku města a pak mám tedy informace přímé a nemusím je shánět na netu. Také fotky mám svoje. Dopisovala jsem kroniku za několik let a musím přiznat, že je to docela těžké...sehnat vše o akcích...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.