Kronikáři jsou nedostatkové zboží
Ilustrační foto: pixabay.com

Kronikáři jsou nedostatkové zboží

23. 6. 2016
Představitelé mnoha obcí si stýskají: Nemá nám kdo vést kroniku. Zákon jim totiž ukládá obecní kroniku mít. Jenže se do takové práce chce málokomu. Přitom se jedná o zajímavý tip pro lidi, kteří občas mají pocit, že nejsou nijak užiteční.
 
Dříve byla práce kronikáře značně prestižní, dnes je zaznamenávání života v obcích a městech bráno spíše jako okrajová záležitost. Přestože zákon nařizuje obcím a městům kroniku vést, neexistují postihy, pokud se tak neděje. Naprostá většina obcí, kterým kronika leží v prachu na polici, se brání: Nemůžeme najít nikoho, kdo by se té práce ujal.
 
"Je to zvláštní, protože pro lidi, kteří se cítí být postiženi stářím, je to fantastické uplatnění a možnost zkusit si druhou životní dráhu," říká Václav Novotný, který v Litvínově působí jako kronikář už jedenáct let. Je v důchodovém věku a říká, že by mnohým takovou práci a zároveň koníčka doporučil. "V České republice má svého obecního kronikáře jen zhruba třetina obcí, takže, i když existuje zákon o kronikách obcí, zhruba dvě třetiny obcí ho neplní," upozorňuje a dodává: "Není třeba žádné kvalifikace, jen psát bez chyb. Ale i chyby už dnes opraví PC."
 
Ve Žďáru nad Sázavou se konalo setkání kronikářů a většina z nich se shodla, že jde o ideální náplň života pro dříve narozené, kteří chtějí uplatnit svou pečlivost, trpělivost, zkušenosti a zároveň chtějí být stále v kontaktu se vším novým, co se v jejich okolí děje. "Kronikář nikdy nebylo povolání, ale spíše prestiž, poslání," řekl Vít Křesadlo, který vede kroniku a archiv Nového Města na Moravě. 
 
Psaní kroniky má svá pravidla, ale není se třeba bát, že jde o příliš složitou práci. Zásady správného kronikářství  se dají dohledat na internetu. Stručné rady všem začínajícím kronikářům vypracoval například Státní okresní archiv ve Frýdku-Místku a jsou tam ochotni pomoci radami všem, kteří by se v začátcích této činnosti necítili být jisti sami sebou. Existují i stránky Kroniky a kronikáři, které jsou plné rad těm začínajícím a fungují jako jakýsi zpravodaj kronikářů a lidí s nimi spolupracujících.
 
V mnoha obcích jsou dokonce ochotni i za vedení kroniky poskytovat drobnou odměnu, přesto se do této práce nikdo nehrne. Nebo o ní lidé možná vůbec nevědí. Přitom dříve byly kroniky vysoce ceněné a na mnoha výstavách lidé dnes se zatajeným dechem obdivují, jak pečlivě je naši předci vedli. A co teprve, když se rozhodneme pátrat po historii našich rodů, to jsou nám často kroniky dobré a zajímají nás.
 
Je proto s podivem, že je tak málo lidí ochotných v této pěkné práci pokračovat. Přitom dnešní možnosti jsou skvělé. Fotografujeme kde co, píšeme na počítačích, umíme to s technikou. Jak snadné by nyní bylo kroniky různě vylepšovat, vkládat do nich něco ze svých dovedností. Ostatně, zpravidla je jen na dohodě kronikáře a vedení obce, jestli je lepší vést kroniku pěkně klasicky, ručně psanou nebo ji vytvářet na počítači a pak tisknout. Každopádně současný stav je takový, že kronikářů je málo a lidí, kteří mají dojem, že jejich zkušenosti a dovednosti v penzi najednou nikdo nepotřebuje, poměrně hodně.
 
Tak by někdy jen možná stačilo vysondovat situaci v obci či okolí a prostě se zeptat: Chcete mě?
 
 
 
 
města a obce vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Emilián Vaněk
Moc ,moc obdivuji práci kronikáře,hlavně pro systematičnost,trpělivost,možná i nedocenění doslova piplavé práce.Já píši,myslím rukopis tak,že je obdivován (to je práce mého přepečlivého tatíka-vděčím mu za to a nejen za to,že jednou sledujíc jak to "mastím mi řekl chlapče tak to nejde,písmo je vizitkou člověka-pojď sedni si vedle mne a budeme spolu psát.Uvidíš jak se ti povede a měl pravdu,jak si na něj mnohokráte si vzpomenu,když někdo docení můj rukopis. Kronikáři nebojte nebudu se mezi vás míchat,jen vás budu ctít a obdivovat.
Jiřina Benešová
Píšu kroniku své rodné obce. Není to klasická kronika, spíš historická fakta. Sbírám údaje v archivech a na internetu, taky toho hodně pamatuju. Asi před dvaceti roky obecní úřad vyhlásil, aby se hlásili zájemci - kronikáři. Tenkrát dali přednost jiné ženě, je to manželka jednoho radního. Jsem ráda, asi bych špatně nesla, musela-li bych vše, nežli to zapíšu nechávat ověřit radními. Takže si to píšu tak, jak já sama uznám. Už jsem svou práci vystavovala na setkání rodáků. Měla jsem úspěch.
Jiří Hudeček
Lenka začala dělat kroniku města Toužimi, ač se za mnou přistěhovala z Liberce. Protože paní, která to měla dělat před ní se na to s prominutím vybodla, tak Lenka to dělá zpětně za pět let.
Lenka Hudečková
Já dělám kronikářku našeho města. Práce mě moc baví, ale nemám na to tolik času, jak bych chtěla.
Karel Boháček
...zrovna jeden je můj bratr, je kronikářem města Týniště nad Orlicí. Tímto zvu jeho jménem Vás Íčkaře k návštěvě muzea Vodárna - rozhledna.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...