Na začátku léta
FOTO: autorka

Na začátku léta

27. 6. 2016

Co je na létu nejlepší? Jsou prázdniny a čas dovolených. Dlouhá odpoledne a vlahé večery. Ale rána, ta jsou nejkrásnější. Chladná zem po tmavé noci a horké slunce vytváří rosu a všichni ji žíznivě pijí. Nasáklé rostliny nabízejí své šťávy a květy pyl a nektar. Vše živé se hladově pouští do shánění potravy, než nastane lenivé poledne.

Horký až tropický den má zdánlivě všední předzvěsti. "Něco přijde, včely se začínají rojit", říkával strýc v takových dnech a připravoval si rojáček. Bedýnku na přenesení roje. Odpoledne horko vrcholí a právě toho včely využívají. Mladá královna opouští rodný dům se svým služebnictvem.

Při cestě k lesu přes louku jsem jsem si všimla v šípkovém keři tmavého shluku, zřejmě pod tíhou všech těch tělíček, na ohnuté větvi. To vysvětlilo hlukot, bzukot a víření. Opatrně jsem se přiblížila. Jen na chvilku, abych nevyrušila zakladatelku nového rodu. Jen kde najdou příbytek? Na zemi? V kořenech či dutině stromu? Zřejmě to byly divoké včely. Všechny hladké, bez pylových váčků. Kdy se ubytují a vyletí z domova pro vodu a potravu?

Přeji jim v novém životě vše nejlepší a díky, že jsou tu s námi. Nebo my s nimi?

 

fotografování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Díky za slovíčka. Včelky k Buku patří a med je pro všechny tak dobrý. http://www.obecbuk.cz/file.php?nid=2184&oid=5068499
Libor Farský
To je prostě, Lidmilko, naše Hanička - královna. Už nebude kam ty hvězdičky dávat ...
Lidmila Nejedlá
Hanko, tento Tvůj příspěvek je balzám na duši. Tolik krásné přírody, zvuků a čiší z něj i Tvůj cit pro přírodu. Moc se mi to líbí.
Jarmila Komberec Jakubcová
hezké vyprávění - s žihadly mám špatné zkušenosti a dost se jich bojím
Eva Balúchová
Ač celý život bydlíme na venkově,rojení jsem naštěstí neviděla.Bojím se žihadel,mívám dlouho po bodnutí problémy a co teprve kdyby bodla včelka vnouče.Jsem ráda,že jsem viděla roj na videu,to mě stačí.Hani,díky za krásný popis rojení i video.
Zdenka Jírová
Když jsem mívala chalupu, každým rokem se na mé zahradě objevil sousedův roj včel. Měl několik úlů a včeličkám se nechtělo daleko letět. Vždy jsem doběhla k sousedovi s voláním ."Jsou u nás!" a on si bral potřebné nástroje k jejich uložení do nového úlu. Ráda jsem se zpovzdálí na jeho práci dívala, ale občas jsem nějaké žihadlo schytala také. Naštěstí nejsem na na včely alergická.
Libuše Křapová
Jednou na mne volala sousedka zpoza plotu "pozor, máš na zahradě roj!" Byl tam několik hodin, pak se včeličky zvedly a někam odletěly. Zrovna jsme museli odjet na návštěvu, jinak bych byla docela zvědavá, jak vypadá roj v letu :-)
Jana Šenbergerová
Na včelky nedám dopustit. Naštěstí máme ve své blízkosti dost včelařů a přísun medu jistý. Už si pochutnáváme na letošním. Hanko, tvůj zážitek i video mě potěšily.
Marcela Broumová
Včelaření považuji za jeden z nejhezčích koníčků. S divokými včelami je to napínavé :) Hanko, ale hlavně dík za připomínku zvuků léta, vybavují se pěkné vzpomínky.
ivana kosťunová
Horší je vosí rojení, měli jsme vosí hnízdo pod střechou a docela jsme se báli.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.