Myšlenky jednoho z největších géniů 20. století mapuje muzeum v Praze
Ilustrační foto: Wikipedia Commons

Myšlenky jednoho z největších géniů 20. století mapuje muzeum v Praze

22. 7. 2016

Zanedlouho to bude pět let, kdy svět opustil vizionář a génius Steve Jobs. Jeho činy, výroky a produkty celoživotní práce jsou vystavovány a připomínány v pražském Apple Museum.

Apple Museum Praha

Jak název sám o sobě napovídá, nejedná se o jen tak ledajaké muzeum, ale o sbírku produktů značky Apple. V kuloárech se navíc šeptá, že na celém světě jde o sbírku vůbec největší. V muzeum naleznete nejen Apple produkty, ale též Pixar a Next, které také spadají do Jobsova odkazu. Mezi vystavenými exponáty je i například legendární Apple Lisa, první Macintosh, školní ročenky z dob studií Steva Jobse a Steva Wozniaka, prototyp iPhone a další kuriozity a vzácné rarity, které již jinde nenajdete.

Celé muzeum čítá 472 exponátů, které jsou vystaveny na ploše o 767 metrech čtverečních. Zakladatelé muzea při realizaci tohoto projektu kladli důraz na použití kvalitních materiálů, čistotu a jednoduchost výstavních prostor v historickém interiéru tak, aby vše korespondovalo s filosofií společnosti Apple.

Jak však již bylo naznačeno, nejedná se jen o technické vymoženosti, které v expozici v pražské Pop Art Gallery naleznete. „Návštěvníky se snažíme nejen poučit o historii Apple fenoménu, ale také bychom jim rádi předali něco málo z toho, na co Jobs svůj celý život poukazoval. Kromě exponátů tak lze vidět a pochopit příběh člověka, který ovlivnil celý svět. Jobs nebyl jen pouhou figurkou na poli moderní techniky, byl především vizionářem a geniálním obchodníkem, který svět kolem sebe viděl odlišně a o svůj úhel pohledu se dělil i se svými spolupracovníky.“, říká Lukáš Hrudička, kurátor výstavy. V souvislosti s povahou expozice jde veškerý výtěžek ze vstupného na nadační účely, a to na pomoc pacientům po traumatických nehodách, v jejichž důsledku trpí poruchou hybnosti a pohybového aparátu.

Součástí Apple Museum je také stylová kavárna a vegan raw bistro, které se nachází v přízemí budovy. Nabídka produktů je v souladu s oblíbenými jídly a nápoji Steva Jobse. „Tento excentrický a zároveň sympatický člověk s nakažlivým nadšením a zápalem pro věc měl zálibu v bio ovoci a zelenině a kompletně zavrhl maso. Jak šel čas, střídalo se u něj období vegetariánství s veganstvím a jeho nejčastější stravou byly právě saláty, džusy a ovocné smoothies, které mohou ochutnat i návštěvníci výstavy.“, dodává Hrudička.

Pohled do historie i současnosti Apple je návštěvníkům umožněn prostřednictvím multimediálního průvodce, který je provází poutavou prohlídkou. K dispozici je díky chytrým telefonům a tabletům v osmi světových jazycích.

počítače výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Kdo by neznal snad nejúspěšnější firmu světa s logem nakousnutého jablka a génia Steva Jobse! Do muzea v Husově ulici 21 určitě zavítám a již se na to moc těším. Bude to pro mne technická lahůdka. Smoothies mám totiž běžně každý den z naší ekologické zahrádky..:)
Jiří Libánský
Já mám tak troch povědomí o tom, že firma Apple vyrábí počítače. Především Macintoshe, oblíbené grafiky. Nikdy jsem Apple ale jako nějaký zvláštní fenomén nevnímal. Zřejmě jen propagační akce. To bistro je ale dobrý nápad. To by mne asi také zajímalo víc než muzeum.
Jana Šenbergerová
Tak tam by mě určitě nejvíc zaujalo vegan raw bistro, tomu zbytku bych asi moc nerozuměla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...