Hořec na žaludek, lopuch na štípance, jitrocel na odřeniny. Přibalte si bylinkovou lékárničku
Ilustrační foto: pixabay.com

Hořec na žaludek, lopuch na štípance, jitrocel na odřeniny. Přibalte si bylinkovou lékárničku

24. 7. 2016

Radost z letní dovolené mohou překazit nenadálé úrazy a nepříjemná onemocnění. Podle průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se lidé nejčastěji potýkají s trávicími a žaludečními obtížemi, průjmy a nemocemi dýchacích cest. Dalšími typickými letními úrazy jsou také pohmožděniny i řezné rány. Vždy proto mějte po ruce cestovní lékárničku, ve které nechybějí ani bylinky.

Rozbouřený žaludek zklidníte hořcem a třezalkou.

Zvláště při cestování do zahraničí nás mohou potrápit bolesti žaludku. Děje se tak kvůli nedostatečným hygienickým podmínkám při přípravě pokrmů, kontaminované vodě i konzumaci jídla či surovin, na které naše zažívání není zvyklé. Zažívací problémy nás mohou zastihnout i doma, zejména kvůli vedrům, kdy dochází k rychlejšímu kažení potravin a přehřátí organismu. „Akutní zažívací problémy dokáže zklidnit směs hořce žlutého a puškvorce. Tyto byliny harmonizují střevní systém a podporují správné trávení. Na průjem se hodí směs Helmifit, která likviduje parazitální zátěže. Střevní sliznici zase regeneruje třezalka nebo gemmoterapeutikum z olše či řimbaby,“ uvádí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

Popálenou kůži zchladí aloe vera a molekula života

Za často spálenou pokožkou stojí nedostatečná ochrana opalovacími přípravky i to, že středoevropská kůže není na ostré přímořské paprsky zvyklá. Nejkritičtějším měsícem podle odborníků bývá právě červenec. Pro ošetření spálené pokožky se doporučuje tělové mléko s molekulou života Matuzalém. To je látka, která se získává z rostlin, očišťuje tělo od škodlivin, a tím kůži regeneruje. Vhodnou bylinkou je také aloe vera, která namoženou a přecitlivělou pokožku příjemně ochladí a hydratuje.

Štípance zklidní lopuchový olej

V létě naši kůži často „zdobí” také štípance od komárů, ovádů, mušek a jiného hmyzu, zvlášť trávíme-li volno u vody. Svědivé bodnutí v tomto případě zklidní lopuchový olej nebo tinktura z jitrocele kopinatého, která rovněž zmenšuje otok. Případně můžeme sáhnout po grepovém či třezalkovém oleji, který navíc zabraňuje vzniku nevzhledných skvrn po rozškrábání pupence.

Levandule účinkuje jako repelent proti klíšťatům

V létě se rozšiřuje výskyt klíšťat, která nás mohou nakazit klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou. Přenašečem je podle Státního zdravotního ústavu každé třetí klíště. A statistiky hlásí, že encefalitidou se každý rok nakazí přibližně 500 až 800 lidí, boreliózou dokonce až 4,5 tisíce pacientů. „Před procházkou v přírodě bychom se měli natřít směsí levandule a rozmarýnu, která slouží jako přírodní repelent a klíšťata odpuzuje,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

 

 

cestování zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Moc ráda, ale je to tak jednoduché-nacpu květy a lístky do sklenice .Zaliji oliváčem panenských a nechám měsíc v chladnu ne na světle.A pak vylisovat a je to. https://youtu.be/E8tihIe7zhQ
Eva Balúchová
Taky bych si chtěla vyrobit mast,tak počkám na nějakou radu.
Eva Balúchová
Včera jsem si na vaši radu koupila Lopuchový olej,vyzkouším.
Jan Raška
Milé bylinářky, zajímalo by mne, jak si ty bylinkové lektvary připravit. Například levanduli máme na zahradě, teď ji sušíme, tak jak vyrobím mast či olej z levandule a rozmarýnu? Hanko R., nenapsala bys, prosím, nějaký postup? Díky!
Lenka Hudečková
Nosím stále u sebe levandulový olej a taky Tea Tree Oil, oba mi hodně pomáhají
Hana Rypáčková
Bylinky , to je moje láska. Zrovna jsem teď při venčení v parku překypovala láskou k rostlinám a stromům. Po dešti- to to vonělo přirozeností. Jen se tomu musí věřit. Používám třezalku/ všude po zahradě roste plevelně, stejně jako máta,oregano, mateřídouška, meduňka , divizna a j slunomilné/. Mám řimbabu, lichořeřišnici, šalvěje /i babské ucho/ .Na štípance a popáleniny netřesky /zrovna hojně kvetou/, na klíšťata levanduli , rozmarýn i na pohodu.No , prostě není na světě bylina, aby na něco nebyla. Bez a lípa...Ty kvasnice s fenyklem jsou i proti klíšťatům- používáme na mrňata. Bolest v krku- žvýkat šalvěj lékařskou. Jitrocel na odřeninu...
Zuzana Pivcová
Dovolila bych si připomenout náš osvědčený rodinný prostředek na spáleniny, o němž jsem tu kdysi psala v soutěži Triky. Jsou to obyčejné kvasnice, které se rozředí vodou na kaši a ta se dává na spálenou kůži a neustále vlhčí, aby nezaschla a neoloupala se. Balíček kvasnic vozím vždy na dovolenou s sebou. Na nečekaný průjem je pro mě nějlepší pár kapek tinktury z kopretiny řimbaby. Na štípnutí nejlépe homeopatikum firmy Boiron Apis mellifica nebo Ledum. Někdo mi nedávno radil něco proti klíšťatům, ale zapomněla jsem, co. :-)
ivana kosťunová
Asi před dvaceti lety dostal manžel při popíjení třezalkového čaje ledvinovou koliku a musel být převezen do nemocnice. Ale třeba se právě tím projevil ten léčebný účinek - třezalka zbavila jeho ledvinu kamínku. :)). Je to hezké, ale nevím, jak vypadá hořec, třezalku bych klidně zaměnila s jinou podobnou květinou, spolehlivě poznám jen lopuch.
Vladka Steinová
Velké zkušenosti mám s třezalkou, nebo-li s rostlinou sv. Jána.Na vysočině však rozkvétá mnohem později. Třezalka je úplně na všechno.Působí jako antidepresivum, na žaludek ,na žlučník, podporuje dobrý krevní oběh,působí pozitivně při únavě, nachlazení a v období chřipek.Velmi záleží na sušení.Suší se v mírném slunci zavěšená ve svazcích.
Jana Šenbergerová
Dobrá rada nad zlato.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...