Sacher dort v mém provedení
FOTO: autorka

Sacher dort v mém provedení

26. 7. 2016

O této delikatese byly na portálu napsány dva články. V diskusi u jednoho z nich jsem se zmínila, že ho peču taky a že ho budu péct na své narozeniny do hotelu pro své spolupracovníky. A protože my "zajíci" nekecáme, tak se s Vámi chci podělit, jak se povedl a jak v mém podání vypadá. Pochopitelně mám "svůj" recept, který vychází z receptu šéfcukrářky Restaurantu a kavárny Savoy ve Vodičkově ulici. je to doslova čokoládová bomba, na dortík padlo půl kila čokolády.

A toto je můj recept

Korpus: 200 g čokolády ( 100 g na vaření, 100 g čokolády s 70 % podílu kakaa), 8 žloutků, 11 bílků, 100 g másla, 8 PL cukr moučka, 8 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, na špičku nože prášku do pečiva.

Meruňková glazura:

450 g meruňkové marmelády ( nesmí být kousky, tedy džem není vhodný), 50 ml rumu

Čokoládová poleva

300 g čokolády na vaření, 250 g cukr krystal 200 ml vody

A nyní, jak se taková pochoutka dělá ? Není to žádná rychlovka, jeden den se peče korpus, druhý den pak se zdobí.Těsto na korpus se musí vymazlit. Čokoláda se rozpustí s máslem na jednolitou hmotu a nechá mírně vychladnout. Žloutky se vyšlehají s cukry do pěny a poté se vešlehá čokoláda s máslem. Pak se ještě vešlehá mouka a prášek do pečiva. Dělám to elektrickým ručním šlehačem. Do této hmoty se pak lehce vmíchají do tuha vyšlehané bílky. Těsto se nalije do vymaštěné (máslem) a vysypané (hrubá mouka) dortové formy (26 cm průměr) a peče se v předehřáté troubě na 180°C cca 35 - 40 minut. Špejlí zkusíme, zda je korpus propečený, prvních 15-20 minut se trouba nesmí otevřít.  Korpus se nechá do druhého dne uležet. Meruňková glazura je jednoduchá, marmeláda se rozvaří s rumem. Korpus podélně rozdělíme na dva díly, pořádně natřeme glazurou a zbytkem potřeme dort shora i boky. Necháme vychladit v ledničce, aspoň tak 5 hodin. Čokoládovou polevu, jinak se tomuto říká čokoládový rozvar, připravíme tak, že vaříme cukr s vodou po dobu 5 minut a pak vmícháme čokoládu a dort natřeme shora ( hodně ) a po bocích také. No,  dort je hotov. Pak jen pořádně vychladit a můžeme mlsat. Podáváme ozdobený šlehačkou.

V hotelu měl můj výtvor úspěch, pochutnali si všichni obdarovaní. Dort ocenil i majitel hotelu, který byl překvapen, že jsem ho pekla sama. Ono asi není tak obvyklé, že ženská, kterou viděl mýt talíře, taky tak trošku peče. Život tropí hlouposti. Na doplnění mého povídání připojuji fotky. Dort s glazurou, vcelku a řez. Na úvodní fotce je PORCE.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Oprava-promiň: Helenko
Květoslava HOUDKOVÁ
Haničko Hejd. - "na oplátku": Vypátrala jsem i tu kavárnu ve Vodičkově ulici (možná, že už znáš?) Je to prý výjimečná kavárna "STYL a INTERIER", Vodičkova 35, Praha 1 -otevř. denně = Po-So 9.30 - 21.00, Ne 9.30 - 20.00 Ve Vodičkově 20 je už dlouho "Měšťanský pivovar". Jenže když tam kdysi sídlily Řemeslnické potřeby/ŘEMPO Praha = moje 1. zaměstnání - po pivovaru ani tušení.
Helena Hejduková
Květo, já jsem popleta, na Vodičkově je sice taky cukrárna, ale jinak se jmenuje, je to v té Vítězné. Moc se omlouvám za dezinformaci.
Helena Hejduková
takový dort se nepeče jen tak, je to opravdu pro slavnostní příležitost, nebo ho peču na zakázku. pro svůj mslný jazyk mám jiné dobroty, méně náročné, na čas i finance. Jinak recept na korpus jsem použila na pařížský dort a své dceři jsem dělala řezy, které byly s višňovou marmeládou, pařížským krémem a ozdobené višněmi v rumu a říkám tomu Barunčiny řezy.
Hana Rypáčková
Taky ho miluji, ale jen jeden kupovanej kousek. A pěkné posezení a vychutnáníčko.Kdo by to snědl?? Ale díky za něj.
Květoslava HOUDKOVÁ
Helenko Hejd. - já Sacher určitě patlat nebudu. V předch. článku jsi mi poradila Cukrárnu Savoy, Vodičkova ul.- u názvu je asi omyl. Vyhledavač našel: Hotel Savoy-kavárna,cukrárna v ul. Vítězná - směr Praha-Újezd. Ten hotel znám -zkusím na ten vynikající dort zajít- snad se "trefím" -povím
Eva Balúchová
Jste velmi šikovná,váš dort bych si moc ráda dala,ale takové složité pečení bych nedala.Spolupracovníci si určitě pochutnali.
Jana Šenbergerová
Do toho bych se s chutí pustila, kdybych ho dostala na talířku ke kávě. Jinak ani náhodou. Jste šikovná. Ať se vám daří!
Alena Tollarová
No to je tedy opravdu čokoládová bomba. Ale kdo by si rád jednou za čas nezahřešil? Já teda ano.
Jarmila Komberec Jakubcová
Sachr je můj oblíbený dezert, asi bych ho nezvládla upéci ale mohu doporučit hotel Sachr ve Vídní nedalo Vídenské státní opery, kde je v přízemí hotelu skvělá cukrárna s pravým sachr dortem a úžasnou smetanovou kávou. Stoečky bývají většinou obsazené a je nutné si chvilku počkat. Kulinářský zážitek ale stojí za tu chvilku čekání. Cena dortu s kávou se pohybuje okolo 20-25Euro.Já si většinou dávám i oběd - pravý vídeňský řízek. Září budu asi 3 dny ve Vídni a už ted se těším. Jinak díky za recept, věří, že některé šikovné íčkařky dort zvládnou upéci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.