Fotoreportáž: Čápi 2016
FOTO: autorka

Fotoreportáž: Čápi 2016

16. 8. 2016

Na začátku musím laskavé čtenáře varovat. Tento článek obsahuje 42 fotografií čápů.

Letošní příběh čápů je veselý a plný radosti. Pro mě jako pozorovatele to byl více než skvostný rok. Na "mém" hnízdě na staré pekárně se letos prostě dařilo. A já byla více méně u toho.

Přijměte proto moje pozvání na procházku čapím životem od dubna až do srpna.

Duben
Koncem března přiletěl pan Čáp a 1. dubna přiletěla i pani Čápová, ta hned začala poctivě sedět. Jenže její partner se chtěl ještě proletět. 2. dubna odletěl a vrátil se až 12. dubna. A zle se mu vedlo. Samička ho nemínila vzít hned zpět do hnízda. Byl celý špinavý a urousaný.

 

 

 

 

 


Květen
Na hnízdě se oba partneří střídají v sezení. Hnízdo není ani chvíli bez dozoru. A stále se opravuje, zpevňuje a upravuje. Nejhorší je když začne pršet, déšť je studený, naštěstí nemá příliš dlouhé trvání. A pak zase svítí slunce a je teplíčko, někdy až moc.

 

 

 


Červen
Žádná změna, rodiče se poctivě střídají a sedí na hnízdě. Není vidět, žádné mládě, až do 6. června, kdy je vidět první hlavička a během dvou dnů jsou vidět dvě nebo tři? Ano, na hnízdě jsou určitě tři mláďata. Tři hladové krky a rodiče krmí, uklízí a zase krmí.

 

 

 

Červenec
Několikrát jsem pozorovala nálety cizích čápů na naše hnízdo. Nevím jak se to rodiče našich mláďat dozvěděli, ale v tu ránu byli na hnízdě nebo poblíž někde na komíně. A potom to přišlo, čápata začala nad hnízdem trénovat let. Hop a jsme ve vzduchu. Nádhera.


Srpen
Tento měsíc je měsícem loučení. Nebude to už dlouho trvat a čápi se budou houfovat na seřadišti a ve velkých hejnech odlétat do Afriky na zimoviště. Hnízdo na staré pekárně osiří a já se už nikdy nedozvím, jaký osud na moje malé čápy čekal.

 

Čáp je pták v našich končinách notoricky známý, vždyť už od nepaměti se traduje, že nosí děti – vlastně kluky, vrány zase děvčátka. V České republice je evidováno více než 1300 čapích hnízd. Od roku 2014, kdy byl čáp bílý a černý vyhlášen ptákem roku, je většina hnízd sledována řadou dobrovolných nadšenců. Svá pozorování vkládají na www.cap.birdlife.cz, kde se dají vkládat také fotografie. A tak vznikají, právě zásluhou těchto pozorovatelů, originální kroniky života na těchto hnízdech.

Až se příští rok poprvé ozve neklamný projev čápa – klapání zobáku – vrátí se k nám opět jaro. Koloběh života se nezastaví.

fotografování příroda ptactvo
Hodnocení:
(4.8 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Jano, máte naprostou pravdu i u čápů jsem pozorovala rozdílnost v chování. Myslím si, že ten asi "nejstarší" z trojice sourozenců byl nejodvážnější a nejaktivnější. Taky jsem pozorovala občas mezi dvěma z nich jako by sourozenecké půtky. A ten třetí byl vždy tak nějak stranou. Taky byl často sám na hnízdě i když už dobře všichni létali. Ale jestli se vždy jednalo o ty samé jedince, těžko říct. Ono je nejde úplně stoprocentně rozlišit a hnízdo je přece jen vysoko. I když si myslím, že jsem je měla "v oku" docela dost.
Jitka Havlová
Elenko díky za překrásnou reportáž. Naši borovanští čápi letos také úspěšně vyvedli dvě mláďata a když jedu odpoledne z práce, krásně se všichni čtyři vyjímají na udržovaném trávníku fotbalového hřiště.
Zuzana Pivcová
Nádhera! Předevčírem jsem viděla čapí rodinku na Hluboké, ale už si ani netroufám je vyfotit, protože to moc neumím. Narozdíl od Tebe!!
Dagmar Bartušková
Eleno, ty "ornitoložko" přes čápy, to se Ti fakt moc povedlo, takhle perfektně je zachytit.
Drahomíra Stínilová
To je moc hezká reportáž a půvabné fotografie.
Alena Várošová
Hledám slova,skvělé,nádherné,fascinující Eleno.Povedlo se překrásné fotky.
Jaroslava Handlová
Oceňuji zejména to zachycení různých situací v pohybu i trpělivost při focení. Moc zajímavá fotoreportáž, včetně vtipných popisů fotografií.
Věra Lišková
Reportáž je pěkný, přímo pohádkový příběh, o čapí rodince.
Naděžda Špásová
Vypadá to moc hezky. Poklona tvé trpělivosti. *****
Soňa Prachfeldová
Elenko perfekt !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...