Glosa: Česká republika si zaslouží lepšího prezidenta
FOTO: autor

Glosa: Česká republika si zaslouží lepšího prezidenta

28. 10. 2016

Když na jaře roku 2013 vyhrál v první přímé volbě prezidenta Miloš Zeman, byl jsem zklamán (volil jsem Karla Schwarzenberga), ale doufal jsem, že snad bude jeho předvolební rétorika zapomenuta a že se bude snažit být dobrým prezidentem České republiky. Bohužel, Miloš Zeman se o to, být dobrým prezidentem, ani nepokusil.

Připomeňmě si pár nejmarkantnějších Zemanových přešlapů.

Ihned po svém zvolení se obklopil lidmi s podivnou minulostí. Šéfporadcem se stal Martin Nejedlý, který jako jednatel firmy Lukoil zajišťoval napojení Zemana na Rusko, kancléř Vratislav Mynář nezískal a už ani nezíská bezpečnostní prověrku nejvyššího stupně, která je pro tuto funkci nezbytná. A mluvčí Ovčáček? Ten bez skrupulí lže novinářům a všem občanům do očí. 

Dva roky se snaží Zeman s mluvčím Ovčáčkem trapným způsobem zdiskreditovat spisovatele Ferdinanda Peroutku.

Když Rusko napadlo vojensky Ukrajinu a Evropská unie uvalila na Rusko sankce, Zeman byl jediným prezidentem, který jel za Putinem oslavit výročí Ruské federace.

Na pohřeb slovenského prezidenta Kováče dorazil Zeman pozdě a vinu svalil na letecké dispečery.

Po Rusku Zeman poklonkuje dalšímu totalitnímu režimu - komunistické Číně a mstí se ministru kultury Danielu Hermanovi za to, že se setkal s dalajlamou.

Díky němu se v České republice opět zavádí cenzura v médiích - televize Prima nejdříve neodvysílala a pak sestříhala zábavný program Jana Krause, ve kterém kritizovaly Zemana některé české osobnosti.

Toto je jen zlomek toho, co se v prezidenstké kanceláři na Pražském hradě událo za poslední tři roky. Opomíjím snahy prezidenta ovlivňovat českou politickou scénu, jeho obhroublý jazyk a vystupování na veřejnosti pod vlivem alkoholu.

Miloš Zeman je špatným prezidentem. Dokonce bych řekl, že se řadí k nejhorším prezidentům od roku 1918, protože věřejně dělá z občanů České republiky blázny.

Přeji České republice v den jejího výročí 28. října lepšího prezidenta. Snad budeme, my voliči, v příští přímé volbě prezidenta obezřetnější.

 

glosa politika prezident
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(3.2 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Hudeček
Pane Raško to přirovnání ke "čtvrté cenové" mne také napadlo, ale v souvislosti s Vaším článkem. Já to beru jako nevědomost . Myslím, že by neškodilo si přečíst fakta. Než budete vyvěšovat vlajku Tibetu z okna přečtěte si skutečnou PRAVDU O TIBETU. Pak pravdu o Ukrajině atd.
Jiří Libánský
Co se týká pana Bradyho, nikdy předtím jsem o něm také neslyšel. Ale Zuzana to napsala moc hezky. Naprosto s ní souhlasím.
Jiří Libánský
Když bych já jmenoval důvody, proč je M. Zeman špatný prezident, byl by to hodně dlouhý článek. Protože tohoto človeka znám už dlouho, tak se u mne dostavilo zděšeni už při ohlášení jeho jeho kandidatury. Ale o tom už jsem koneckonců zde článek napsal.
Jarmila Komberec Jakubcová
Blesk nečtu a Šlágr neznám - poučte mně prosím paní Slavíková v čem jsem neinformovaná, že si dovolím napsat svůj názor. Vy máte jiné informace než medií? Já bohužel jiné nemám a proto reaguji v jejích intencích.
Jana Slavíková
V zemi, kde nejčtenějším deníkem je Blesk a oblíbenou televizní stanicí Šlágr, bude složité zvolit lepšího prezidenta než je ten současný. Jedno je mu ale musí nechat, po svém zvolení chtěl stmelovat společnost a teď to vypadá, že se mu to trošku podařilo, jen asi jinak, než si představoval. Zaráží mě neinformovanost některých autorů předchozích příspěvků o věcech, ke kterým se vyjadřují.
Zuzana Pivcová
Ráda bych se vyjádřila k možnosti udělení vyznamenání panu Bradymu a k názoru, že 70 let jsme o nějakém Čechokanaďanovi neslyšeli a teď se na výročí objevil. Ano, je pravda, že řada dalších lidí přežila koncentrační tábory a nic nedostala. Podle informací ten pán ale nejen přežil, on prováděl léta osvětovou práci mezi veřejností. A právě na kontinentě, kde toho o válce a jejích obětech, o holocaustu, zase tolik známo není. To je hrozně důležité, aby se nezapomnělo. Když k nám přijeli před pár lety do archivu členové Schindlerovy nadace z USA, samí starší lidé, tak mi se slzami v očích děkovali, že jsem zinventarizovala a tím zpřístupnila řadu německých dokumentů o zvěrstvech páchaných na Židech na Východě. Že se to dovědí i mnozí neznalí v Americe. A přitom jsem proti panu Bradymu udělala minimum. Ale nesmí se zapomenout, co bylo. A kdo z vás zná poslední vyznamenávané příslušníky RAF, kteří ještě žijí? To nejsou letecká esa, jako byli pánové Peřina nebo Fajtl. Jsou to tehdejší nejmladší ročníky, ti, kteří toho moc nenabojovali. A přesto jsou vyznamenáni, protože oni jsou dnes tím dosud žijícím symbolem odboje jako celku, zatímco před 20 lety by se na ně řada nedostala. Vlastně mají vyznamenání i tak trochu za to, že ještě jako poslední žijí. Věřím, že mi rozumíte, jak to vnímám. A do toho by se neměla míchat stranickost a politikaření. Jsem přesvědčena, že pan prezident Zeman opravdu měl vyznamenání v úmyslu a ze známého důvodu ho zrušil. A to se mi jako řada jiných věcí vůbec nelíbí. Omlouvám se za delší komentář.
Vladka Steinová
Dobrý večer,komu prospěje, že dnes, ve státní svátek,kdy vzpomínáme 98.výročí vzniku republiky a na TG Masaryka, herci vyhlásili "občanskou neposlušnost?"Přispěje to ke stabilizaci země a k vyřešení problémů?
ivana kosťunová
Pane Raško, ani mě se některé výroky prezidenta nelíbí. A nezpochybňuji právo kohokoliv to kritizovat, ale to co se teď odehrává , vnímám jako vyvrcholení boje o moc lidí kolem jeho protikandidáta v prezidentských volbách. Žádný z našich prezidentů nebyl tak osočován a pronásledován, jako prezident Zeman . Proto tvrdím, že ostudná je celá naše politická reprezentace. Demokracie přece není o občanské neposlušnosti !
Jarmila Komberec Jakubcová
My občané České republiky jsme si v řádných demokratických volbách zvolili prezidentem pana Zemana. To je nezpochybnitelné. To co se dnes v den svátku České státnosti odehrává ze strany některých politiků či výzev k občanské neposlušnosti je nedůstojné. Kdyby opravdu fungovala nějaká cenzura asi by těžko bylo tolik podpory pana Bradyho v všech mediích. Já osobně jsem prezidenta Zemana nevolila ale respektuji jeho zvolení. Pro mně by byl nejlepším kandidátem pan profesor Jan Sokol - je škoda, že nebyl zvolen.
Jan Raška
Paní Kosťunová, máte pravdu, že byl Zeman zvolen v demokratické volbě. Já nezpochybňuji jeho volbu, ta je zcela legitimní. To ale přece neznamená, že se demokraticky zvolený prezident může chovat jako štamgast čtvrté cenové skupiny. Zeman kritizuje každého, kdo se mu znelíbí, nebo kdo mu nepřikyvuje. Proč by kdokoliv z nás nemohl kritizovat prezidenta? Mně se prostě jeho názory, ani chování nelíbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.