Čím pohostit vegetariány – obložená mísa
Foto: autorka

Čím pohostit vegetariány – obložená mísa

19. 6. 2018

Špenátová roláda:

Suroviny:           

  • 3 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • cca 500 g špenátu (po spaření zbyde větší hrst)
  • na špičku nože soli (může být česnek – 2 stroužky)
  • velká krabička lučiny
  • 1/8 změklého másla
  • koktejlová soudková rajčata
  • hrst vlašských ořechů

Postup:

Utřeme žloutky, ušleháme sníh, spaříme špenát a drobně nakrájíme. Vše spojíme lehkým promícháním a postupně přidáme polohrubou mouku. Přisolíme, zlehka zapracujeme a vzniklé těsto rozprostřeme na vymazaný, moukou posypaný pečicí papír (na plechu). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 – 20 minut. Těsto nesmí být usušené ani syrové, nešlo by stočit nebo sundat z papíru.

img-20180517-01791.jpg                                        img-20180517-01795.jpg

Po vyjmutí z trouby těsto i s pečicím papírem stočíme, necháme krátce chladnout. Asi po 15 minutách roládu rozbalíme a opatrně sejmeme z papíru.

img-20180517-01797.jpg                                       img-20180517-01799.jpg

Po vychladnutí naplníme lučinou vyšlehanou s máslem.

img-20180517-01796.jpg                                       img-20180517-01800.jpg

Rovnoměrně rozetřeme, asi 2 cm od kraje poklademe rajčaty (tím se dostanou do středu rolády), částečně zabalíme a zbytek rolády posypeme posekanými ořechy.

img-20180517-01802.jpg                                      img-20180517-01803.jpg

Roládu stočíme, zabalíme do fólie a dáme vychladit. Krájíme ostrým nožem. Náplň není příliš tuhá a pozor na rajčata, aby vám při krájení nevylezla.

img-20180517-01804.jpg                                    img-20180518-01808.jpg

Jednoduché sýrové roládky:

Suroviny:           

  • 20 tenčích plátků eidamu (může být i jiný sýr, ale pozor, bez děr!)
  • pomazánkové máslo (paprikové, nebo chili)

Postup:

Každý plátek tence celý namažeme a pevně stočíme. Dáme vychladit a v polovině šikmo překrojíme.

Plněná rajčata a okurky:

Suroviny:           

  • 20 ks koktejlových kulatých rajčat
  • 2 ks užších rovných salátových okurek
  • lučina, nebo tvaroh utřený s máslem
  • slaná pražená slunečnicová semínka (nebo ořechy)
  • pažitka (petrželka)

Postup:

Z rajčat odřízneme vrch a vybereme dřeň. Okurky nakrájíme na 2 cm vysoké špalíčky a v každém vytvoříme jamku (vykrajovačem kuliček). Zdobíme lučinou nebo tvarohem. Rajčata posypeme pažitkou (petrželkou), okurky slanými praženými slunečnicovými semínky.

Hermelín s ořechem:

Suroviny:

  • 2 hermelíny
  • oříšek másla
  • rovná lžíce medu
  • 24 čtvrtek vlašských ořechů

Postup:

Hermelín rozkrájíte na 12 trojúhelníkových dílků, med zkaramelizujete v másle a potřete řeznou plochu dílku hermelínu, přilepte dílek ořechu.

Ozdoby na mísu:

Suroviny:

  • cibule fenyklu (foto pod článkem)
  • silná mrkev
  • bílá ředkev                                                                                          
  • cuketa
  • listy kopru, celeru nebo libečku
  • salát (nejlépe kudrnatý)
  • (špejle, párátka)

Postup:

Kaly - díly fenyklu seřízneme do tvaru květu (řapík listu bude dole), přiděláme párátkem z cukety vytvarovaný pestík.

Růžičky - tenké plátky ředkve a mrkve (krájíme tenká kolečka) ponoříme do slané vody, po změknutí stáčíme do tvaru růžičky. Spojíme párátkem.

Listy z cukety - vykrojíme tvar lístku a ostrým tenkým nožem vyřežeme žilkování nebo vytvoříme zubatý okraj. Konec lístku ponecháme silnější, aby šel párátkem připevnit.

Kytice - jako podklad poslouží zbytek cukety nebo ředkve. Ozdoby připevníme pomocí špejlí a dozdobíme koprem, celerovou natí, libečkem nebo listy salátu.

                                        img-20180518-01805.jpg

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Mňam!
Lenka Hudečková
krásné nápady....díky moc
Marie Seitlová
To je nádhera, recepty zajímavé. Určitě bych si pochutnala i když nejsem vegetariánka.
Jarmila Fialová
Špenátovou roládu už jsem dělala,je výborná i se šunkou pro masožravce
Marie Doušová
Nejsem vegetariánka , ale to pohoštění , které jste zde předvedla nemá chybu. Jím očima. Díky za recepty. Určitě vyzkouším.
Tamara Brebisová
Teda Blanko, jsi machr !!!!!! :-)
Margita Melegova
Vsechny recepty vypadaji doslova zrave, dokonce bych i pomlcela, ze moji predci byli lovci mamutu, ono s plnymi usty by to ani neslo rict.
ivana kosťunová
Tedy Blanko, to už je vysoká kulinářská. Nevím, jestli to svýma neumělýma rukama dokážu, ale chápu to jako výzvu, a pokusím se :))
Dana Puchalská
Mňamka.Nejsem veganka ani vegetariánka, ale je to krásný.
Jana Kollinová
Takový článek tu dlouho chyběl. Paní Blanko, obdivuji Vaše kuchařské umění. Já dokáži tak klasické chlebíčky a již mnoho let stál stejně obložené. Zkopíruji si článek a určitě se pokusím něco vytvořit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.