Turistické destinace hlásí zvýšený výskyt horečky dengue. Chraňte se před komáry
Ilustrační foto: Pixabay

Turistické destinace hlásí zvýšený výskyt horečky dengue. Chraňte se před komáry

26. 3. 2024

Dominikánská republika, Bali, Kuba, Thajsko, Brazílie, dnes běžné turistické destinace, mohou znamenat pro turisty velké nebezpečí. A to i v hotelových komplexech.

Pokud cestujete do exotických krajin, měli byste vědět, že si kromě nádherných zážitků můžete přivézt i nebezpečná onemocnění. Podle ECDC bylo v roce 2023 celosvětově hlášeno přes šest milionů případů a více než 6 000 úmrtí souvisejících s horečkou dengue. A od začátku roku 2024 případů enormně přibývá.

Do exotických zemí vyrážejí ročně statisíce českých turistů, ne všichni jsou však informováni, že v jejich destinaci štípnutí komárem znamená potenciální nebezpečí nákazy virem horečky dengue. Nepřipouštějí si ani nebezpečí v jižní Evropě, kde jsou ohniska nákazy také pečlivě sledována. Proto odborníci radí důkladnou prevenci a v případě teplot do dvou týdnů od návratu z oblasti s výskytem horečky dengue vyšetření u lékaře k vyloučení infekce. Epidemiolog Rastislav Maďar jako prevenci doporučuje vakcínu, která je od roku 2023 nově na české trhu

Počáteční příznaky onemocnění

Po nákaze jedním ze čtyř sérotypů viru dengue se u části cestovatelů nemusejí objevit vůbec žádné příznaky, nebo jsou jen velmi mírné. Vážnějšími příznaky v inkubační době 3 až 14 dní jsou:

. náhlý nástup horečky (až do 40 °C),

. symptomy připomínající chřipku (silná bolest hlavy, hlavně za očima, bolesti svalů a kloubů),

. kožní vyrážka, nevolnost, zvracení, zduření uzlin.

 

Může však dojít ke zhoršení příznaků a vzniku těžké horečky dengue (neboli dengue hemoragické nemoci), jejíž průběh popisuje portál labtestsonline.cz. V případě podezření na těžký průběh horečky dengue je nutné pacienta okamžitě hospitalizovat!

Diagnostika

Podle informačního portálu labtestsonline.cz se vyšetřením krve zjišťuje přítomnost samotného viru dengue nebo protilátek proti němu. Laboratoře vyšetřují i krevní obraz kvůli velké ztrátě krve. Biochemické vyšetření slouží k zjištění poruchy funkce ledvin a jiných známek dehydratace objevujících se při těžkém průběhu.

Nejnovější hlášení o výskytu viru horečky dengue

V lednu 2024 Thajsko oznámilo 7,3% nárůst počtu případů ve srovnání s prosincem 2023. V Brazílii byl letos hlášen výskyt 1 538 000 případů. Proto tato země jako první zavedla vakcínu do systému veřejného zdraví.

Celosvětový výskyt případů horečky dengue můžete sledovat např. na webu Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí https://www.ecdc.europa.eu/en/dengue-monthly nebo na stránkách organizace https://www.paho.org/en

 

Zdroje:

www.labtestsonline.cz

https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/d/dengue/horecka-dengue-zakladni-informace/

https://www.ecdc.europa.eu/en/dengue-monthly

 

 

 

 

 

cestování zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Děkuji za informaci o nové vakcíně proti horečce dengue.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.