Nordic walking: sport
vhodný pro každého

Nordic walking: sport
vhodný pro každého

19. 11. 2014

Je to nenáročná, ale přitom velmi prospěšná sportovní činnost. Dynamická chůze s holemi neboli nordic walking má pozitivní vliv na zdraví a může ji praktikovat prakticky každý. „Tato chůze je vhodná téměř pro všechny věkové a výkonnostní skupiny včetně těch nejstarších bez rozdílu pohlaví,“ říká lékařka Jana Tomášková.

Aktivní pohyb je podle odborníků velmi důležitý již v dětství. „Pokud někdo v mládí nesportoval, má velké riziko, že se později stane obézní,“ sdělil obezitolog Štěpán Svačina. Podle něj je minimálně intenzivní chůze důležitá tím, že může zaujmout i tu část populace, která by se jinak styděla navštívit například fitcentra.

Podle primářky pneumologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) Martiny Vašákové je nordic walking, stejně tak jako jízda na kole, vhodný i pro lidi, kteří se potýkají s nemocemi plic. „Zlepšení se dostaví navzdory tomu, že se nezvýší kapacita plic. Zvýší se ale jejich trénovanost,“ dodala Vašáková.

K tomu, aby se nordic walking stal zdraví prospěšnou aktivitou, je ovšem potřeba zvládnout zásady jeho správné techniky. Důležité jsou zejména správný výběr typu a velikosti holí, dále zvolení vhodné intenzity, frekvence a trvání chůze a také správné držení těla. Tyto informace by měli poskytnout odborně zdatní prodavači.

sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Polášek
Podle mé osobní zkušenosti je to nejlepší pro seniory. Hůlky jsou levné a chodit se s tím dá všude a vždy. Chodím s tím normálně po městě. Ruce natahovat dopředu a holemi se přitahovat!! Že se lidé divně koukají? Je to lepší než by se na mně koukali o berlích nebo na vozíku.
Radovan Cakl
Olgo, rozumný názor. Nic nelámat přes koleno, poslouchat svoje tělo a umět si vyhovět. O tom to je :-))
Olga Štolbová
Rychlou chůzi také miluju, ale bez holí. Mít ruce stále ne holích mi vadí. Občas je dám do kapes, občas za záda, tak si lépe vyhovím.
Eva Balúchová
Miluji rychlou chůzi s holemi.
Libuše Křapová
Mám s holemi problém, vlastně spíše mé okolí. Když si je vezmu, chytnu rychlý rytmus chůze a okolí bez holí mi na výletě nestačí. Prostě pomalu mi to s nimi nejde. :-(

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...